Čajetinski srednjoškolci pokrenuli postupak zaštite dva hrasta (VIDEO)

ČAJETINA – Grupa učenika „Ugostiteljsko-turističke škole“ iz Čajetine i njihova profesorka pokrenuli su akciju zaštite dva hrasta u neposrednoj blizini njihove zgrade. Ova dva stabla, za koja se veruje da su stara više od dva veka, smatraju se svojevrsnim simbolima ne samo ove, već i susedne osnovne škole.

Jedan od hrastova nalazi se isped objekta „Ugostiteljsko-turističke škole“, dok je drugi na padini iznad nje, u dvorišnom prostoru „OŠ Dimitrije Tucović“. Inicijativu za njihovu zaštitu pokrenuo je učenički parlament.

„Na sednicama parlamenta došli smo na ideju i da ispod krošnje hrasta koji je kod srednje škole napravimo učionicu na otvorenom, koja bi se mogla koristiti kada je lepo vreme. A naravno, oba drveta su pre svega mesta na kojima se okupljamo tokom odmora“, kaže Jovana Lojanica, predsednica učeničkog parlamenta u srednjoj školi.

Podršku učenicima pružila je profesorka Sofija Pavlović Luković.

„Na časovima agencijsko-hotelijerskog poslovanja učili smo o počecima turizma u ovom kraju, tako da smo naišli na stare slike u monografijama, na kojima se vide ova dva hrasta. Pričamo o vremenu kada u ovom području nije bilo školskih zgrada. Oni su uvek bili tu, za sve generacije, jednostavno su ukras oba školska dvorišta i svojim krošnjama kao da pozivaju učenike da kod njih provode slobodno vreme tokom odmora“, kaže Sofija.

Hrast UTŠ Čajetina
Foto: ZooMUE

Nedavno je posečen jedan hrast za koji je ustanovljeno da bi mogao predstavljati opasnost po školsku zgradu. Ova dva za sada se ne smatraju za bilo kakvu pretnju.

„Kada su na teren izašli predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije ustanovili su da su oba hrasta u dobrom stanju, ali su istakli da bi trebalo da ih obezbedimo na neki način, bez obzira na to da li će ući u postupak zaštite ili ne“, dodaje Sofija.

Osnovna škola u Čajetini osnovana je krajem 19. veka, a srednja znatno kasnije, tako da su ova dva drveta nemi svedoci samih početaka rada ovih obrazovnih ustanova.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.