Čajetinski ekolozi na delu (VIDEO)

ČAJETINA – Od malih nogu čajetinski osnovci uče šta je reciklaža, koliko je korisna, ali i koliko može biti zabavna. Ovih dana učenici OŠ „Dimitrije Tucović“iz Čajetine vredno rade na izradi novogodišnjih ukrasa kojima će okititi jelku u krugu škole.

Spretne ruke malih ekologa kojima ne nedostaje mašte vešto prave neobične ukrase tako da svake godine njihova škola, ali i novogodišnja jelka imaju neobične i jedinstvene ukrase. Rezultat grupnog rada i međusobnog dopunjavanja  su nesvakidašnji nakit  od plastike, kartona, papira, šljokica.

Eko skola Čajetina

„Pravili smo ukrase od papira, kartona, plastike, nekih šljokica, šišarki. Radili smo u grupama i nije teško samo treba imati mašte“, ispričala su deca.

Sve što su mladi ekolozi napravili biće predstavljeno na Eko vašaru koji će, poslednjeg nastavnog dana u ovoj godini, organizovati u čajetinskom parku. Jedinstveni su po tome što sve rade zajedno.

„Svi su uključeni i nastavnici i direktori, pomoćno osoblje, svi zajedno, čak i direktori nekih institucija i preuzeća iz naše opštine. Mi smo sada na jednom mnogo višem nivou i radimo ozbiljne projekte“, objašnjava mr Zorica Milosavljević, koja je koordinatorka Eko škole.

Kada je pre 20 godina Zorica Milosavljević oformila ekološku sekciju glavne aktivnosti su bile uređenje i ozelenjavanje školskog dvorišta, reciklaža materijala, radionice o uštedi električne energije, eko kviz, Darvinovi istražitelji, ali tu nije kraj.  

„Mi imamo plan da damo doprinos da naša opština jednog dana postane ekološka opština i nadamo se da nećemo još dugo čekati na to“, ispričala je Milka Vasiljević, direktorka OŠ „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine.

OŠ iz Čajetine jedna je od 120 škola iz Srbije koje su članice Međunarodnog projekta eko škola, a kruna njihovih aktivnosti biće eko karavan koji će na proleće oeganizovati u saradnji sa Francuskim kulturnim centrom, a radionice će biti na francuskom i srpskom jeziku. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.