Čajetina sprovodi aktivne mere zapošljavanja

ČAJETINA-Opština Čajetina uspešno se bori sa problemima nezaposlenosti. Iako nije bilo mogućnosti da se realizuje sufinansiranje programa i mera aktivne politike zapošljavanja sredstvima iz budžeta Republike, a predviđenih Lokalnim akcionim planom zapošljavanja , opština Čajetina je iz svog budžeta obezbedila sredstva za realizaciju pomenutih mera.

Izdvojivši 3 miliona dinara, opština Čajetina u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, sprovešće do kraja godine mere  aktivne politike zapošljavanja i to javne radove, stručnu praksu kao i subvenciju za samozapošljavanje.
 
Prema podacima NSZZ do kraja oktobra na teritoriji opštine Čajetina evidentirano je 836 nezaposlenih lica, što je udeo od 6,5 posto ukupne nezaposlenosti na regionalnom nivou (poređenja radi grad Užice beleži udeo od 37,7  odsto nezaposlenosti u ukupnom broju nezaposlenih lica u regionu).
Najveći procenat nezaposlenih  čine lica  starosti od 25-29 godina, a prema stručnoj spremi lica sa trećim i četvrtim stepenom stručne spreme.
U oktobru je na teritoriji Čajetine zaposleno 179 lica, a sa evidencije NSZZ 28 laca, od čega 20 žena. U istom periodu oglašena je potreba za 21 radnim mestom.
Iz Nacionalne službe za zapošljavanje ističu da se opština Čajetina pokazala kao relevantan socijalni partner u rešavanju problema nezaposlenosti na lokalnom tržištu rada, kao i da izuzetno uvažava napore opštine da izvoji sredstva za realizaciju programa mera aktivne politike zapošljavanja.
ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.