Čajetina: Ponikve treba da postanu regionalni aerodrom (video)

ČAJETINA-Opština Čajetina  traži statusnu promenu javnog preduzeća Aerodrom Ponikve u regionalno,jer Užice ,kao vlasnik,nije u mogućnosti da finansijski i tehnički servisira aerodrom ,koji ni posle 6 godina nije stavljen u punu funkciju,izjavio je predsednik ove opštine Milan Stamatović posle konferencije “Aerodrom Ponikve-strateški cilj zapadne Srbije”,koja je danas na inicijativu Čajetine održana na Zlatiboru.

konferencija-aerodrom-ponikve1“Formiranje regionalnog javnog preduzeća je jedino rešenje da se aerodrom stavi u funkciju.Aktiviranjem aerodroma unapredila bi se za 30 odsto privredna aktivnost Zlatiborskog okruga.Užice samo nema te kapacitete”,poručio je  Stamatović.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić izneo je tezu na današnjoj konferenciji da je potrebno aerodrom Ponikve vratiti  u vlasništvo države,koja ga je 2010. godine predala na korišćenje gradu Užicu.

“Grad Užice nije spreman da gazduje imovinom aerodroma Ponikve ,jer njegovo stavljanje u funkciju značajno prevazilazi finansijske mogućnost i interese jednog grada. Zbog toga treba ispoštovati interese ostalih opština Zlatiborskog okruga ,jer aerodrom može biti motor razvoja zapadne Srbije”,rekao je Savić.

Direktor JP Aerodrom Ponikve Saša Savić izjavio je da je potrebno uložiti oko 2,4 miliona evra za osposobljavanje aerodroma za prihvat većih aviona.

“Taj novac trebala je da obezbedi Vlada Republike Srbije,ali on nije još uvek stigao u Užice.Trenutno aerodrom je otvoren za avione generalne avijacije,kapaciteta od 10 do 20 putnika.U ovoj godini imali smo 90 letova tih malih aviona na Ponikvama.Tehnički pista može da primi i avione tipa ATR i Erbas,ali nedostaje odgovarajuća oprema za prijem tih letilica”,izjavio je Savić.

Savić je istakao da je za rad aerodroma u punom kapacitetu potrebno očistiti još 800 metara piste od bombi iz NATO agresije ,postaviti orgadu i svetlosnu signalizaciju.

Grad Užice ,rekao je Savić ,godišnje izdvaja 7,7 miliona dinara za funkcionisanje aerodroma ,koji trenutno ima četri zaposlenaradnika.

Za stavljanje u funkciju aerodroma zainteresovana je i Republika Srpska.

“Republika Srpska spremna je da učestvuje u ovom velikom infrastrukturnom projektu koji će omogućiti da destinacije u istočnoj Bosni postanu dostupne turistima.Dajemo podršku svim projektima za aktiviranje aerodroma Ponikve,jer želimo razvoj sa obe strane Drine”,izjavio je savetnik ministra trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Aleksandar Đurić.

Na današnjoj konferenciji na Zlatiboru i pored najave nije prisustvovao niko od ministara iz Vlade Republike Srbije,kao ni gradonačelnik Užica i predsednici ostalih opština Zlatiborskog okruga.

 

 

 

You may also like...