Čajetina: Podeljeno 60 auto sedišta za decu

ČAJETINA-Predstavnici lokalne samouprave i Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina podelili su 60 auto sedišta za decu rođenu od 1. januara do 30. aprila tekuće godine.

U čajetinskom Domu kulture juče su, šestu godinu zaredom, podeljena besplatna auto sedišta za decu. Predstavnici lokalne samouprave i Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina su ovim potezom obradovali oko 60 roditelja čija su deca rođena u periodu od 1. januara do 30. aprila tekuće godine. Roditelje je pozdravio Miloje Rajović, zamenik predsednika opštine Čajetina i predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja.

Foto.opština Čajetina

„Imamo dobre podatke, a to je da se iz godine u godinu broj dece povećava, što nije slučaj u celoj Srbiji, ali kod nas jedan broj roditelja dolazi da živi i radi na Zlatiboru, tako da iz godine u godinu imamo tendenciju rasta broja dece. Ova sedišta su za decu koja su se rodila početkom godine, a sigurno je da ćemo ovu akciju nastaviti i da ćemo krajem ove ili početkom sledeće godine i drugoj deci dodeliti sedišta“, rekao je Miloje Rajović,zamenik predsednika opštine Čajetina i predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja.

O važnosti ne samo upotrebe dečjih sedišta već i njihovog pravilnog korišćenja roditeljima su govorili Srđan Radović iz SZBS opštine Čajetina i Marijana Jovanović, dugogodišnji edukator i saradnik Agencije za bezbednost saobraćaja.

„Procenat korišćenja dečjih auto sedišta u opštini Čajetina se kreće oko 70 odsto. Ono što nas naročito zabrinjava, a što smo ustanovili prilikom pregleda korišćenja auto sedišta, je to da se otprilike svako deseto auto sedište ne koristi na pravilan način. To je ono što ovom edukacijom koju upriličimo svake godine želimo da ispravimo i dovedemo sve do istog cilja: da nam deca budu bezbedna u saobraćaju“, naglasio je Radović.

„Možemo da kažemo, prvo, da se povećao procenat upotrebe auto sedišta na nivou čitave Srbije, a povećao se i procenat pravilne upotrebe što nam pokazuju i oni najvažniji podaci, a to je da mi u prvoj polovini godine nismo imali ni jedno dete koje je poginulo kao putnik u Srbiji, za razliku od nekih ranijih godina kada su deca ubedljivo stradala najviše kao putnici u automobilima kada se voze sa roditeljima ili bliskim članovima porodice“, navela je Marijana Jovanović.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.