Čajetina jedan od najvećih partnera UNDP-a

ČAJETINA-Opštinu Čajetina posetila je delegacija UNDP-a, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.Zamenica šefa grupe UNDP-a  Steliana Nedera sa rukovodstvom opštine Čajetina razgovarala je o aktuelnim projektima, a pre svega o realizaciji projekta izgradnje gondole na Zlatiboru.

 

Ovom prilikom  Nedera je  izrazila zadovoljstvo što je ovaj projekat započet, ukazavši na to da su predstavnici UNDP-a verovali u realizaciju ovog projekta i pored poteškoća koje su postojale u prethodnom periodu.
Saradnjom sa UNDP-om, opština Čajetina uštedeće veliki deo sredstava, u obliku poreza i carine, što će stvoriti mogućnost da se ta sredstva ulože u neke druge projekte i investicije, što je  osnova ovog Programa i rezultat saradnje opštine Čajetina i UNDP-a. Nedera tokom boravka u Čajetini istakla je da je opština Čajetina jedan od najvećih partnera UNDP-a , imajući u vidu količinu sredstava koja se trenutno nalaze u ugovoru između ove dve institucije. Ovom prilikom, takođe je istakla, da je saradnja sa Čajetinom  značajno  uticila na redizajniranje Programa UNDP-a,  pre svega u pravcu spuštanja na lokalni nivo i direktne komunikacije i realizacije lokalnih projekata od strane Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.
Pored saradnje u vezi sa gondolom, započet je i projekat  izrade Izveštaja o proceni uticaja na životnu sredinu gondole, što je polazna osnova, odnosno, sveobuhvatna analiza stanja koja će pomoći izvođaču radova na gondoli da u kasnijim fazama realizacije investicije pripremi kompletnu procenu.
Program Ujedinjenih nacija za razvoj u saradnji sa Ambasadom Finske  pokreće novi  Program, koji za fokus ima korišćenje biomase , s tim u vezi UNDP za potrebe opštine Čajetina radi i na proceni potencijala biomase na teritoriji naše Opštine. Kako je prioritet opštine Čajetina ravnomeran i održiv  razvoj čitave teritorije, a jedan od najznačajnijih potencijala razvoja Opštine, turizam, izuzetno je važno i korišćenje obnovljivih izvora energije, pa će uključivanje opštine Čajetina u ovaj Program biti dobar način za dobijanje analize stanja u pogledu korišćenja biomase.
U narednom periodu, prema rečima Bojane Božanić, pomoćnice predsednika opštine Čajetina, UNDP-u, u okviru pomenutih Programa saradnje, predložiće se i saradnja u vidu prenosa znanja, iskustava i veština kroz organizovanje edukacija ili izrade odrđenih strategija, što bi bilo i finansirano od strane UNDP-a.Čajetina je zainteresovana za saradnju iz oblasti javnih finansija, rešavanja imovinsko-pravnih odnosa i planske dokumentacije. Tokom sastanka razgovaralo se i o još nekoliko aktuelnih projekata koje kroz Sporazum o saradnji za 2014. godinu  realizuju opština Čajetina i UNDP , a pre svega o infrastrukturnim projektima u oblasti energetske efikasnosti, kao i  o projektima uređenja javnih površina, čime se unapređuje zajednički cilj, a to je lokalni ekonomski razvoj.
ZooM
  
 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.