Čajetina izdala 200 rešenja o ozakonjenju

ČAJETINA-Po rečima Veljka Radulovića, načelnika Opštinske uprave Čajetina, novim Zakonom o ozakonjenju objekata propisana je nova procedura, po kojoj se ne podnose zahtevi od strane vlasnika objekata, već građevinski inspektor izlazi na teren, sačinjava zapisnik i upućuje predmet nadležnoj službi za ozakonjenje. U opštinskoj upravi Čajetina ne postoji tačan podatak koliko ima objekata koji su predmet ozakonjenja, a prema podacima, od 1. decembra prošle godine do avgusta ove, izdato je više od 200 rešenja o ozakonjenju.

radulovicInače, od 2009. godine do danas, rešeno je više od 4.000 zahteva za legalizaciju, od 6.000 podnetih, što je 70%. Matematički gledano, oko 1.500 objekata je tim činom legalizovanja.

„Sam finansijski momenat je vrlo bitan u svemu tome, a imamo slučajeva gde je podnosiocima zahteva za legalizaciju veliki trošak predstavljala izrada samog projekta izvedenog objekta, dokumentacija iz katastra, uslovi vodovoda, Eps-a i drugih nadležnih javnih preduzeća, tako da uz mali broj tih koji ne mogu finansijski te troškove da snose, veliki je za sada odziv i dosta objekata je uvedeno u legalne tokove u poslednje vreme“, kaže Veljko Radulović, načelnik Opštinske uprave Čajetina.
zlatibor kuceKada je u pitanju gradnja na Zlatiboru, gotovo da ne postoji ni jedan veliki objekat koji nije u potpunosti legalan, bilo da je dozvola izdata kroz postupak o ozakonjenju ili u redovnoj proceduri. Načelnik Opštinske uprave Čajetina kaže da su problem, međutim, vlasnici kuća koji žive na teritoriji opštine Čajetina, a koji nisu bili u finansijskoj ili tehničkoj mogućnosti da ozakone svoje objekte. Jer, iako je sada ozakonjenje praktično beslpatno, uvek postoje tehnički troškovi koje moraju snositi podnosioci zahteva.
Primera radi, legalizacija stambenog objekta do 200 kvadrata, uz svu potrebnu papirologiju iz katastra, uz projekat izvedenog stanja objekta i plaćene takse za ozakonjenje, iznosi oko 1.000 eura, što je mnogo jeftinije u odnosu na dažbine po prethodnihmzakonima. S druge strane, objekti preko 400 kvadrata i sa više od tri sambene jedinice, plaćaju dodatno opterećenje infrastrukture u potpunosti.
Naravno, biće i objekata za koje neće postojati mogućnost ozakonjenja, prema Zakonu o ozakonjenju, a radi se o objektima koji su sagađeni u prvoj i drugoj zoni zaštite prirodnog dobra, osim vikendica i drugih porodičnih objekata za odmor u drugom stepenu zaštite prirodnog dobra, niti objekti u okolini kulturnih dobara koji su upisani u listu svetske kulturne baštine, ili su proglašeni za kulturna dobra od izuzetnog značaja.

zlatibor gradnjaNe mogu se ozakoniti ni objekti u zaštitnim pojasevima određenih javnih dobara, kao u zoni zaštite dalekovoda, puta, pruge, vodoizvorišta, vodotoka i drugo, a posebni zakoni propisuju širinu tog pojasa.
Takođe, ne mogu biti ozakonjeni ni započeti objekti, na primer, ako je izgrađen samo temelj odnosno objekat mora da poseduje sve konstruktivne građevinske elemente.
Inače, u opštinskoj upravi Čajetina radi jedan građevinski inspektor i na njemu je kompletan posao vezan za ozakonjenje objekata, a načelnik opštinske uprave Čajetina, Veljko Radulović, nada se da će kompletna procedura ozakonjenja objekata biti urađena u zakonskom roku.

www.zlatiborpress.rs

 

You may also like...