Čajetina darovala zemljište manastiru Hilandar (VIDEO)

ZLATIBOR – Opština Čajetina darovala je 70 hektara zemlje manastiru Hilandar. Zemljište, koje će predstavljati prvi metoh ovog manastira u Zlatiborskom okrugu, namenjeno je da se na njemu, u doglednoj budućnosti, formira obrazovni centar, sa internatom za decu.

Iako su saznali nominalnu vrednost darovanog zemljišta, hilandarski arhimandrit Metodije ističe da materijalna vrednost po monahe nema značaja, jer im sam način života ne nameće takav pogled na svet. On je dodao da će ova darovnica naći svoje mesto među više vekova starim poveljama iz manastirske zbirke, od osnivačkih do povelja izdatih od krunisanih glava.

„Mi prihvatamo taj službeni naziv, otuđenje, ali trudićemo se da ovo zemljište nikako ne bude otuđeno, ni od građana Čajetine, ni od srpskog naroda, već da mu damo najviši nacionalni interes“, istakao je arhimandrit Metodije.

Za darovano zemljište, kojim je rukovodio poljoprivredni kombinat, država je utvrdila javni interes i prenela vlasništvo nad njim lokalnoj samoupravi.

“ Predstoji nam da radimo na idejnim rešenjima i da na ovom mestu saberemo kako decu iz Srbije, tako i decu iz dijaspore, čiji su roditelji možda odavno van zemlje“, rekao je predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović.

Zemljište darovano Hilandaru nalazi se na području Krsta, u neposrednoj blizini magistralnog puta.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.