Čadež :Užice ima potencijal, ali nema infrastrukturu (VIDEO)

Užice – Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je da će početkom naredne godine biti izmenjeni Zakon o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme.

On je istakao i da će biti izmenjen Pravilnik o zaštiti na radu u delu koji se odnosi i na skladištenje municije i naoružanja, kako bi se privrednicima omogućilo efikasnije poslovanje.

„Posao Privredne komore Srbije nije da se meša u to kako će firme da investiraju i ostvaruju što kvalitetniju proizvodnju,već je naš zadatak da ih rasteretimo kroz menjanje zakonske regulative. Promena pravilnika i propisa treba da privrednicima omogući efikasnije poslovanje i eliminiše mnoge procedure koje zbog kapaciteta državnih organa stvaraju probleme u poslovanju“, rekao je Čadež tokom posete fabrici municije „Prvi partizan“ u Užicu.

Čadež je istakao i da je sa rukovodstvom „Prvog partizana“ razgovarao i o problemima upošljavanja novih radnika, prilikom povećanog obima posla, zbog toga što je preduzeće u većinskom vlasništvu države.

„Privredna komore Srbije uputila je zahtev Ministarstvu odbrane da se takva državna preduzeća ,koja imaju veliki obim poslova i izvoz,izuzmu iz trenutnih zakonskih Procedura i da im se omogući da zapošljavaju radnike po tržišnim principima, onda kada su im potrebni“, naglasio je Čadež.

Direktor „Prvog partizana“ Dobrosav Andrić istakao je da je ova kompanijai u ovoj godini nastavlja kontinuitet u dobrom poslovanju ,iako je bila teža zbog promene kursa i cena metala.

„I pored poteškoća izvoz u ovoj godini je 90 miliona dolara,a u ovoj i narednoj godini realizovaćemo preko 25 miliona evra investicija u novu opremu i izgradnju nove fabrike na Beloj Zemlji“, rekao je Andrić.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež tokom boravka u Užicu posetio je i „Jedinstvo Sevojno“,koje je kao član konzorcijuma koji predvodi japanska kompanija Mitsubishi Hitachi Power Systems,zaključilo sa Elektroprivredom Srbije Ugovor za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani „Nikola Tesla“.

Ukupna vrednost opreme i radova iznosi oko 167 miliona evra,od čega „Jedinstvo“ izvodi radove vredne 95,5 miliona evra.

Prilikom posete „Jedinstvu“ Čadež je saopštio da je Ministarstvo energetike, nakon probnog rada od 2013.godine,dalo pozitivno mišljenje da Vlada donese Odluku o javnom snabdevanju gasa i u ovom preduzeću,kao i na delu gasovoda od Čajetine do Zlatibora,čiji je osnivač Zlatibor gasa „Jedinstvo“.

Čadež je obišao i firmu „Divi“ koja se bavi proizvodnjom plastične ambalaže za mlekarsku industriju.Porodična firma koja zapošljava 100 radnika i godišnje preradi 15.000 tona polipropilena.

Završavajući posetu Užicu, predsednik Privredne komore Srbije Marko Ccadež istakao je da užička privreda ima potencijala, ali da nedostaje infrastruktura, bez koje se ne može govoriti o većim potencijalima za rast i dolazak investitora.

„Zbog toga je od izuzetne važnosti za užički kraj potpisivanje ugovora u Budimpešti o izgradnji autoputa Preljina-Požega na Koridoru 11 u dužini 30,9 kilometara, koji će predstavljati deo buduće saobraćajnice Beograd-Sarajevo“, zaključio je Čadež.

You may also like...