Čadež u poseti Zlatiborcu (VIDEO)

MAČKAT-Predsednik  Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je prilikom posete kompaniji Zlatiborac , da je za dalji oporavak i rast srpske ekonomije posebno važna podrška i države i komore velikim preduzećima koja su proteklih meseci, tokom pandemije, probleme rešavale uglavnom svojim sredstvima i  sopstvenim snagama.

„Ako ne bude bilo mera kojima ćemo sada pomoći velikim preduzećima, ako ne postoji tržište, ako ne podstičemo tražnju, ako im ne pomognemo da dođu do novih poslova u zemlji i svetu, ni mali kao njihovi  dobavljači, deo njihovog lanca i sistema, neće preživeti“, istakao je Čadež prilikom posete kompaniji „Zlatiborac“.

Mere koje je država proteklih meseci preduzela, ocenio je Čadež, održale su ekonomski sistem Srbije, sačuvale mala i srednja preduzeća od propadanja, ali i na red je, kaže, došla podrška velikima i to zajedničkim angažovanjem Vlade i komore, u komunikaciji sa vladama drugih zemalja.

“ Moramo im pomoći ciljanim merama  koje će im olakšati poslovanje  i u zemlji i inostranstvu, podsticati tražnju, otklanjati prepreke za nastavak izvoza  na već osvojenim tržištima i otvarati  vrata novih,  pomoći im organizovati digitalne susrete  sa partnerima iz sveta, u situaciji kada  su sajmovi otkazani i mogućnosti za direktnu komunikaciju privrednika ograničene „,smatra predsednik PKS.

Čadež je najavio skore razgovore, već sledeće nedelje, sa Crnom Gorom, koja jedina u regionu još drži blokadu na uvoz mesnih proizvoda iako je afrička kuga odjavljena i sa Kosovom oko rešavanja starog problema usklađivanja veterinarskih sertifikata za meso i mesne prerađevine.

Važno je, rekao je, i da država i komora zajednički pomognu  povratak  naših kompanija punim kapacitetom na rusko i belorusko tržište, kao i da se ubrza sertifikacija izvoza na kinesko tržište, čime bi se odblokirao veliki tržišni potencijal za izvoznike iz industrije mesa i mesnih prerađevina.

„Pomažući u rešavanju takvih problema velikih kompanija poput „Zlatiborca“, mi pomažemo celom lancu njihovih dobavljača – od proizvođača sirovina do kreativne industrije koja radi na dizajnu proizvoda“, naglasio je predsednik Privredne komore Srbije.

Izrazio je posebno zadovoljstvo što je kompanija „Zlatiborac“, uprkos svim problemima proteklih i ove godine, od afričke kuge, preko regionalnih barijera do pandemije, u julu i avgustu vratila svoju prodaju na nivo pre korone. I  što će biti deo akcije „Stvarano u Srbiji“, kandidovati svoje  proizvode za žig „Čuvarkuća“ i učestvovati u  programu „Moja prava plata“, za koje su zainteresovane sve kompanije sa kojima je u Zlatiborskom okrugu  prethodnih dana razgovarao – od „Sirogojna“, „Matisa“, do kompanija iz „Alko grupe“ Miroljuba Aleksića.

Potvrđujući interesovanje „Zlatiborca“ za učešće u ovim programima koji podstiču domaću proizvodnju i prodaju domaćih proizvoda i novo zapošljavanje, generalni direktor Dušan Knežević posebno je naglasio  dosadašnju dobru saradnju sa Privrednom komorom Srbije i podršku koju privreda ima od svoje poslovne asocijacije.

„Privredna komora Srbije, od dolaska gospodina Čadeža na njeno čelo, postala jaka potpora privrednicima i  baveći se punim kapacitetom svojim poslom izrasla je u efikasan servis i veliku podršku kompanijama pojedinačno i privredi u celini „, rekao je Knežević, podsetivši posebno na pomoć tokom pandemije – od dnevnih informacija, preko rešavanja problema u tekućem poslovanju, podrške realizaciji izvoznih poslova do angažovanja u uspostavljanju zelenih koridora.

“ Uz podšrku komore, sopstvenim snagama, reorganizacijom i prilagođavanjem novonastalim uslovima, posebno u proizvodnom procesu, uspeli smo da sačuvamo zdravlje naših zaposlenih, da sačuvamo radna mesta, kao i da obezbedimo kontinuirano i kvalitetno snabdevanje naših potrošača i kupaca u zemlji i regionu „, naglasio je Knežević.

Mere vlade ocenio je značajnim za očuvanje likvidnosti, ali i objasnio da „Zlatiborac“ nije koristio direktnu pomoć u vidu minimalne zarade, ne opterećujući budžet i dajući tako  šansu  drugim, manjim i ugroženijim kompanijama.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.