Bukmarkeri iz Užica za đake u Hrvatskoj, Portugaliji i Mađarskoj

Užice – Đaci OŠ „Dušan Jerković“ iz Užica uključili su se po drugi put u međunarodni Projekat razmene obeleživača koje organizuje Međunarodno društvo školskih bibliotekara i u kojoj učestvuju đaci iz više od 1000 škola iz celog sveta. Užička škola je jedina prijavljena škola iz Srbije i ove godine razmenjuje kreativne obeleživače sa đacima iz škola u Hrvatskoj, Portugaliji i Mađarskoj.

Međunarodno društvo školskih bibliotekara svake godine uparuje različite škole, kako bi se đaci upoznali sa što više različitih kultura i običaja iz celog sveta.


Bibliotekarke Mirjana Radovanović Pejović i Ana Duković i učenici petog razreda su se dogovorili da na obeleživačima predstave simbole Srbije, posebno svoga kraja, pa su crtane jele i borovi, šajkače i opanci, Zlatibor, užička tvrđava Stari grad, ali i čuveni specijalitet komplet lepinja. Neki učenici marljivo su pisali prijateljske poruke, neki su svojim drugarima predstavljali slova ćirilice.

„Naši učenici su izradili sve svoje obeleživače, poslali ih svim vršnjacima, ali usled situacije sa korona virusom, najsrećniji su bili samo učenici dva odeljenja, koji su dobili obeleživače od svojih drugara – za jedno odeljenje stigli su iz Hrvatske, a za drugo iz Portugalije. Ti petaci su u rukama imali nešto što je za baš njih izradio učenik koji živi daleko, što ih je posebno radovalo“, kažu bibliotekarke.


U ovom vrlo zanimljivom projektu one su kontaktirale sa svojim koleginicama iz inostranstva, spremile sa starijim učenicima prezentacije o školi i Užicu, poslale ih svim partnerskim školama kako bi ih upoznale sa svojom bibliotekom i radom sa učenicima, zavičajem i Srbijom.

Prošle godine partneri OŠ „Dušan Jerković“ bili su tri škole iz Portugalije i jedna iz Litvanije.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.