Broj obolelih od multiple skleroze u porastu (video)

 UŽICE-Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv multiple skleroze Udruženje multiple skleroze Zlatiborskog okruga organizovalo je skup,na kome je javnosti skrenuta pažnja na problem i potrebe obolelih i njihovih porodica.

 

U Zlatiborskom okrugu ima 400 obolelih od multiple skleroze i taj broj je u porastu,naglasila je načelnica neurologije Opšte bolnice Užice Mira Gavrić Kezić.

“Pokazatelji ukazuju da na 100 hiljada stanovnika ima 60 obolelih,što je velika brojka,jer je u svetu prevalenca 33 obolela na isti broj stanovnika.Kao I u svetu I u Zlatiborskom okrugu broj obolelih je sve veći.U svetu je taj broj porastao za 400 hiljada u poslednjih 5 godina”,kaže Kezićeva.

Udruženje multiple skleroze Zlatiborskog okruga broji 110 članova,ali se pažnja poklanja I obolelima van udruženja,ističe sekretar Udruženja Draga Petković.

“Naš prioritetni zadatak je,pored  svih redovnih aktivnosti,praćenje inovacija u lečenju.Poražavajući je podatak da u Srbiji od 6 hiljada obolelih njih samo 10 odsto prima terapiju koja usporava progresiju bolesti.Institucije moraju raditi na tome da lečenje osobama sa multiple sklerozom bude dostupnije”,naglašava Petkovićeva.

U okviru obeležavanja Svetskog dana borbe protiv multiple skleroze članovi Udruženja Zlatiborskog okruga organizovali su I humanitarnu akciju pomoći za poplavljena područja.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.