Brnabić u Sevojnu (VIDEO)

SEVOJNO – Ekonomija Srbije treba da se zasniva na lokalnom ekonomskom razvoju i na lokalnoj privredi, iako se neće odustati ni od dovodjenja stranih investitora, izjavila je predsednica Vlade Ana Brnabich prilikom obilaska Valjaonice bakra Sevojno.

Brnabić je podsetila da je Srbija u 2017. godini bila sa 2,6 milijardi evra direktnih stranih investicija apsolutni lider u ovom delu Evrope .

“Ipak, moramo sve više da se oslanjamo na lokalnu privredu. Užice je dobar primer za to sa dinamičnom privredom i kompanijama Prvi Partizan, Imopl Seval i Valjaonica bakra .Vlada će takve firme, zajedno sa ministarstvom privrede podržavati”,  rekla je Brnabić tokom boravka u Valjaonici bakra ,koja je integralni deo namenske industrije i navela da je jedan od prioriteta Vlade  i okosnica razvoja namenske industrije i izvoza.

Predsednik Ist point holdinga u okviru koga posluje Valjaonica bakra Nebojša Ćirić rekao je da je ova kompanija jedan od najvećih dobavljača Prvog partizana, Krušika i Slobode.

Valjaonica bakra, koja upošljava 1100 radnika, imala je prošle godine realizaciju od 130 miliona evra, izvoz od oko 100 miliona evra i neto devizni priliv u bužet Republike Srbije od 60 miliona evra. Ove godine planom je predvidjena proizvodnja od 24 000 tona različitog asortimana proizvoda.

“Kao privatna kompanija imamo odličnu saradnju sa Vladom Republike Srbije  na povećanju proizvodnje i izvoza”,istakao je Ćirić.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić tokom posete Valjaonici bakra sastala se sa menadžmentom kompanije, rukovodstvom grada Užica i gradske opštine Sevojno.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković rekao je da poseta premijerke bila prilika da je upoznaju sa ključnim projektima u Užicu i u Sevojnu i da se pohvale da nemaju dospelih neizmirenih deviznih obaveza.

„Zatražili smo podršku za razvoj visokog školstva. Naše želje su da imamo odeljenje državnog fakulteta za informacione tehnologije“, rekao je Petković.

Zamenik predsednika opštine Sevojno Milivoje Jeremić rekao je da se nada da će premijerka pomoći niz projekata za bolji život u Sevojnu.

Brnabić je na pitanje o izgradnji autoputa Beograd-Sarejevo rekla da je Srbija otvorena za sva predložena rešenja i da će „gurati“ ono rešenje koje za Srbiju ima najviše smisla.

„U ovom trenutku važno nam je da polovinom godine završimo deo puta Obrenovac-Ljig i da konačno započnemo deo Preljina-Požega, a paraleno sa tim da završavamo pregovore oko Moravskog koridora i tako spojimo Koridor 10 i 11“, rekala je Brnabić .

You may also like...