Brnabić: „U program Moja prva plata uključeno 328 kompanija iz Zlatiborskog okruga“ (VIDEO)

POŽEGA – Premijerka Ana Brnabić, koja je posetila nekoliko požeških kompanija, ističe da dualno obrazovanje, u kojem je ova opština pionir, uz program „Moja prva plata“, može značajno doprineti ostanku mlađe populacije ovog kraja u svom gradu.

Praksa dualnog obrazovanja u kompaniji Budimka je novina, uspostavljena od septembra, u saradnji sa „Poljoprivrednom školom Ljubo Mićić“, dok je kroz program „Moja prva plata“ u ovom preduzeću do sada zaposleno šest mladih ljudi, većinom i pre isteka primarnog ugovora.

„Došla sam u firmu 2021. godine i posle šest meseci dobila sam posao na neodređeno vreme. Najpre sam bila asistent, a sada sam HR biznis partner. Trenutno smo registrovani za smer prehrambeni tehničar, koji kroz sistem dualnog obrazovanja pohađa 15 učenika, a od naredne školske godine nadamo se i dolasku još devet učenika smera poljoprivredni tehničar“, kaže Marija Pantić, bivša polaznica programa.

Požeški Inmold već više od decenije je u programu dualnog obrazovanja, tako da su neki od prvih polaznika danas i sami instruktori mlađim kolegama.

„Dualno obrazovanje mi daje i znanje i veštinu da nastavim dalje školovanje, čak me i bodri da nastavim. Videću da li ću nastavii na studije ili ne, ima još vremena. Za sada radim na poliranju, ali ovde imam više različitih opcija“, kaže učenik, Milovan Petrović,

U Nacionalnoj službi zapošljavanja smatraju da su ovakvi programi na neki način i nužnost, s obzirom na nedostatak adekvatne radne snage na tržištu.

Inmold
Foto: ZooMUE

„Imajući u vidu nepovoljnu strukturu na evidenciji NSZ, gde je više od 30 odsto ljudi čine niskokvalifikovani ili polukvalifikovani radnici“, kaže Zoran Martinović, direktor NSZ.

Premijerka Srbije je, uz Budimku i Inmold, obišla i „Tehničku školu“.

„Zadovoljstvo mi je da istaknem da je u program Moja prva plata iz Zlatiborskog okruga uključeno 328 kompanija, u kojima rade 424 mlade osobe“, ističe premijerka Brnabić.

Prema nezvaničnim informacijama sa filijale NSZ Užice više od 60 odsto polaznika prve godine programa „Moja prva plata“ ostalo je kod primarnog poslodavca i posle prvobitnog ugovora.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.