Briga o otpadu nužan uslov dobijanja građevinske dozvole

SRBIJA – Vlada Srbije usvojila je uredbu kojom se propisuje način upravljanja građevinskim otpadom. Cilj je sprečavanje stvaranje divljih deponija i stvaranje mogućnosti za korišćenje tog otpada u građevinarstvu, a plan je da se do 2030. godina 40 odsto građevinskog otpada reciklira.

Prema novoj uredbi investitor će biti u obavezi da pre poečtka gradnje utvrdi koja vrsta otpada će nastati na gradilištu i da ima jasn odefinisan način postupanja sa tim otpadom. To će biti neophodan sulov za dobijanje građevinske dozvole.

Fizička lica koja preuređuju stan ili poslovni rpostor veličine do 200 kvadratnih metara ne moraju imati plan o zbrinjavanju otpada, ali su dužna da otpad pravilno skladište i prijave komunalnim službama. Po završetku radova taj otpad mogu ostaviti na mestu predviđenom u lokalnoj samoupravi bez ikakve nadoknade.

Sa druge strane, procenjuje se da bi to mogl odovesti do promena u cenama radova na renoviranj ustanova, jer će za samu prijavu otpada koji nastane u tom procesu morati da se plati nadoknada.

Prema procenama, građevinski otpad čini 75 odsto ukupnog smeća u Srbiji. U zemljama poput Holandije ili Danske oko 90 odsto graševinskog otpada završi u reciklaži.

(izvor: RTS)

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.