Branka Selaković pobednica književnog konkursa „Milutin Uskoković“

UŽICE-Književnica Branka Selaković pobednica je konkursa „Milutin Uskoković“ za najbolju neobjavljenu pripovetku na srpskom jeziku u 2022. godini.

Književnici iz Užica, koja živi i stvara u Beogradu i koja dvadesetak godina piše romane, priče, poeziju i eseje i ima status slobodnog umetnika, prva nagrada je pripala za priču „Koštica avokada“.

„Nagrada mi je veoma značajna zato što dolazi iz mog rodnog grada. Dvadeset godina živim u Beogradu, ali Narodna boblioteka Užice zaista prati moj književni rad“, kazala je za Danas nagrađena književnica.

Foto.Radiša Nikodijević

„Srećna sam i zbog toga što sam dobila nagradu koja je ustanovljena pre 30 godina, a koju su dobila mnoga i značajna književna imena“, dodala je naša sagovornica.

Jedan od najstarijih književnih konkursa u zemlji, trideseti put su raspisali Narodna biblioteka Užice i časopis za književnost i kulturu Međaj.

Žiri je odlučio da drugu nagradu dodeli Tihomiru Stevanoviću iz Mladenovca za priču „Gustav“, a treću  Pavlu Zeljiću iz Loznice za „Čudo percepcije“.

Osim tri prvoplasirane priče, čiji autori će biti i novčano nagrađeni, po odluci žirija još sedam priča biće objavljeno u časopisu Međaj, koji izdaje Narodna biblioteka Užice.

Biće objavljene priče : „Sve drugo sanjaš“ (Biljana T. Petrović, Beograd), „San“ ( Vesna Đukanović, Kikinda), „Čovek koji je voleo pisaljke“ (Mladen Gojković, Boljevac), „Živeti posle smrti“ (Miodrag Tasić, Aleksinac), „Bogomdano“ (Dušan Mijailović Adski, Niš), „Zelenika“ (Petar Mićunović, Užice) i „Ana“ (Aleksandra Mišić, Čačak).

Na konkurs, koji podseća na stavaraštvo začetnika građanskog romana u našoj književnosti, pristigle su 42 priče što je znatno manje, nego prethodnih godina, a njihovi autori su iz Srbije i regiona.

Danas

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.