Braća Laković – rabadžije iz Nove Varoši (VIDEO)

NOVA VAROŠ – Nije česta pojava da mladi danas ostaju na selu i rade najteže fizičke poslove. Ipak braća Lakovići iz Nove Varoši skoro svako jutro odlaze u šumu gde izvlače drva i kažu da to ne može svako da radi.

Ovako skoro svaki dan Stefan i Veljko iz Aljinovića kod Nove Varoši zarađuju za život. Stefan je još od malih nogu pomagao roditeljima oko svih poslova, a postao je rabadžija sa 13 godina i kaže da mu ništa ne pada teško.

„Pomažem svojima. Završio sam Srednju saobraćajnu školu, mislio sam da upišem Visoku, ali sam odlučio da ostanem na selu“, kaže Stefan Laković.

Stefan Laković
Foto ZooMUE

Veljko je pošao u treću godinu srednje škole, pa je prinuđen da školske obaveze usklađuje sa poslovima kod kuće.

„Imam možda vremena dva do tri sata da učim, posle tga saki miniut je dragocen da bismo izvukli sva drva“, kaže Veljko Laković.

Pošto je teren za mašine neprsitupačan na padinama Zlatara navikli su da rade sa volovima što predstavlja dodatni izazov jer moraju da paze i na sebe i na njih.

„Pre tri godine sam slomio nogu od kolena do prstiju na tri četiri mesta“, kaže Stefan.

U šumskim poslovima učestvuju svi članovi porodice, a majka Mirjana sa lakoćom rukuje motornom testerom.

„Uglavnom nosim hranu i nosim motornu testeru da prokrešem kuda oni prolaze. Ne libim se poslova. Zašto bih? Kad vidim da oni rade i koliko oni imaju volje, ja imam još više“, kaže Mirjana Laković.

Godinama rade ovaj posao zajedno i najteži trenutak bila je operacija njihovog oca pre dve godine. Tada su morali da preuzmu sav posao na sebe jer nije bilo drugog izbora.

„Jedva sam ostao živ. Njih dvojica i supruga su radili u šumi, ja nisam mogao. Bilo mi je mnogo teško“, priseća se Miljan Laković.

Slobodnog vremena nemaju baš mnogo, pa svaki trenutak Stefan i Veljko koriste da se vide sa prijateljima.

„Kad god stignem odemo ponekad i na more i na jezero, ali ne baš toliko često kao moji prijatelji jer nemam toliko vremena“, rekao je Stefan.

Veljkovi drugari sa ponosom gledjau na to što radi, dok je sa devojkama malo drugačije.

Lakovići
Foto ZooMUE

„Dosta njih kaže da im se dopada, dosta je i onih kojima se dopada, ali u svakom slučaju ja radim to što radim i nestidim se toga“, zaključuje Veljko.

Lakovići su tek ove godine kupili kamion i sada su opremljeni da rade sa većom količinom drva, a za sledeću godinu planiraju da nabave još jedan par volova.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.