Borov med spas za bronhije (VIDEO)

ZLATIBOR – Kada se priča o medu svi uglavnom znaju i koriste šumski, livadski, lipov ili bagremov med. Manje poznat, redak i prilično skup je borov med, koji se može naći u Grčkoj, Sibiru i ponegde u Hercegovini i koji nastaje od medonosnih borovih iglica. Ali na Zlatiboru se može naći preparat od borovih iglica, od davnina poznat u ovom kraju, koji je postao glavni favorit u borbi protiv respiratornih infekcija.

Ne kaže se uzalud da se na planini lakše diše. Još kada pri ruci imate pravi zlatiborski med onda su čista pluća zagarantovana. Ukoliko vas muče astma, bronhitis ili imate problema sa plućima spas je u preparatu sa borovim iglicama.

„Mlade borove iglice, koje se skupljaju u maju, skuvaju se u vodi, doda se šećer i kuva se do gustine meda“, objašnjava Milojka Javorac i dodaje da je ovaj preparat izuzetno dobar za probleme sa disajnim putevima.

Zlatiborski pčelari kažu da ljudi baš i nisu upoznati sa svojstvima ovog preparata i da neki za njega saznaju tek kada dođu ovde, ali ga po preporuci rado kupuju i uvek se vraćaju jer se pokazao kao vrlo dobar .

„Čuli smo za ovaj med kupujemo i veoma je dobar“, kažu kupci koji su probali ovaj preparat i uverili se u njegova lekovita svojstva.

Na Zlatiboru, kažu prodavci na ovdašnjoj pijaci, možete da kupite sve i da se zaštitite od svega. Najvažnije je popraviti imunitet dobrim medom ili čajem jer je u prirodi lek za sve.

„Zlatiborski čaj je izuzetno aromatičan i dobar je za sve“, objašnjava Ljube Joksimović na čijoj je tezgi odlična ponuda čajeva, ali i svih vrsta meda.

Domišljati Zlatiborci smislili su i duhovite nazive za kombinacije meda i lekovitih preparata – tako je gvozden mešavina koja popravlja gvožđe u krvi, spasoje štiti bronhije dok je zdravko zadužen za jak imunitet. Ali osim meda nije loše uzeti još ponešto što je odvajkada poznato kao garancija dobrog zdravlja.

Kažu da osim meda treba uzimati slaninu, beli luk, kajmak, pršutu, meso.

Ako zimu provodite na planini nema potrebe da brinete. Tamo ćete naći sve što vam je potrebno – čist vazduh, sneg, dobru hranu, a možda i nešto više od toga.    

You may also like...