Borivoje Ilić, mladi pesnik iz Negbine (VIDEO)

NEGBINA – Iako se čini da mlađa populacija nije previše zainteresovana za poeziju, ima i suprotnih primera. Mladi Borivoje Ilić (19) iz sela Negbina do sada je objavio već tri zbirke poezije, a to je samo jedno od interesovanja ovog svestranog mladića, koji radi kao pripravnik u „Šumskoj upravi Zlatibor“.

Interesovanje za poeziju Borivoje je razvio krajem osnovne škole, kada je objavio i prvu zbirku pod nazivom „Oj, Negbino, rodni kraju“. U međuvremenu su izašle još dve zbirke, „Miris zavičaja“ i „Kaljavi sokak“. Kako kaže, pre svega ga inspiriše život tzv. „običnih“ ljudi.

„Počeo sam da pišem poeziju u 7. razredu osnovne škole. Napisao sam tada prvu pesmu za takmičenje u Novom Sadu. Potom se inspiracija proširila i tako su nastale sve ove pesme. Krenuli smo od zavičajne poezije, ali se to proširilo i na kafanske i ljubavne pesme

Osvojio je priličan broj priznanja, kako na pesničkim priredbama, tako i na takmičenjima u pevanju iz vika.

„Dugo sam godina pevao iz vika. Osvojio sam pehar, kao i niz priznanja. Od Beograda, zlatiborskog kraja, Šumadije, Kosova, svuda sam učestvovao.“

Razočarano konstatuje da je na priredbama koje neguju poetsko stvaralaštvo veoma mali broj njegovih vršnjaka.

“ Malo je dece, izuzev folklornih društava. Svi smo kao mali pisali pesmice, neko je ostao da se bavi time, neko ne.“

Njegov otac Dušan, ističe da niko u porodici nije bio svestan Borivojevog interesovanja za poeziju sve do trenutka kada je pripremio prvu zbirku pesama.

„On je uveliko pisao, a mi smo za to saznali tek dve godine kasnije. Našli smo sponzore i izdali prvu knjigu. Mislim da je uspešan u tome, podržavamo ga da nastavi s tim“,

Foto: ZooMUE

Dušan posebno naglašava činjenicu da se hobiji njegovog sina ni na koji način ne odražavaju na njegovu praktično vodeću ulogu u domaćinstvu.

„Poljoprivredu kompletnu radi, u maline ide od 6. razreda… Ove godine je sakupljao kleku i uspeo da kupi traktor.“

Uz sve to, Borivoje je veoma zainteresovan za novinarski posao. Već sarađuje sa nekoliko internet portala, a u planu mu je da u narednom književnom delu objedini poeziju i novinarstvo i napravi svojevrsnu hroniku zanimljivih ljudi i događaja iz Zlatiborskog okruga.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.