Borba za „kotu 924“ na Subjelu (VIDEO)

SUBJEL – Oko 30 meštana Subjela, u okolini Kosjerića, već godinama je u sporu sa opštinom oko nerešenih imovinsko-pravnih odnosa za zemljište na kojem je još pre dvadeset godina izgrađen repetitor. Dodatno aktiviranje po ovom pitanju izazvala je i rasprava o pokrenutom postupku eksproprijacije ovog zemljišta.

Krajem devedesetih godina otac Ljubivoja Markovića ustupio je opštini zemljište na vrhu brda Subjel za izgradnju repetitora, kojim bi se pojačao signal za tadašnja tri kanala državne televizije. U međuvremenu, imovinsko-pravni odnosi nisu rešeni, a Ljubivoje dodaje i da je komercijalizacija repetitora izvan prvobitnog dogovora.

„Krenuli su u realizaciju tog tornja kačenjem svakakvih antena lokalnih televizija, radio stanica, protivgradne odbrane, linkova za rudnike i kamenolome“, kaže Ljubivoje Marković, koji potražuje najveći deo spornog zemljišta.

Tokom 2018. godine Vlada je donela Rešenje o javnom interesu za područje ovog zemljišta. Ovim povodom, slali su dopise na više strana, a za sada je više od 30 potpisnika tih dokumenata. Najveći problem u komunikaciji, kako kažu, je sa predstavnicima „JP Emisiona tehnika“.

Subjel
Foto: ZooMUE

„Mi, kao zainteresovana strana, morali smo biti obavešteni o tom rešenju, kako bismo imali mogućnost pravnog leka. O tome pojma nismo imali pojma do proletos, kada je počela javna rasprava o eksproprijaciji. Takođe, iz pravnih okvira se izašlo kada je „JP Emisiona tehnika“ dalo predlog opštini za donošenje rešenja o eksproprijaciji, iako to nije u njegovoj nadležnosti“, rekao je Stevo Pantović, koji takođe smatra da je oštećen po pitanju zemljišta.

Kažu da bi i sama eksproprijacija bila nepotpuna, jer bi njom bila obuhvaćena samo površina na kojoj se nalazi sam repetitor, a ne okolni putevi i zemljište.

„Treba im samo ono parče zemlje koje je ograđeno, gde je toranj. Svi prilazi i ono što je uništeno gradnjom, uopšte ih ne zanimaju. A meni je bitan vrh Subjela, a sve okolo, stene i šipražje, za mene nema nikakvu vrednost“, dodaje Marković.

Spor oko repetitora na Subjelu
Foto. ZooMUE

S druge strane, nadležni iz opštinske uprave Kosjerića kažu da je dobrovoljnom ustupanjem određena dalja sudbina ovog zemljišta, tako da je već pokrenut postupak eksproprijacije.

„Postoji potpisana saglasnost za izgradnju repetitora na tom zemljištu i ona je kod opštinskog javnog pravobranioca. Uzimajući u obzir da je Vlada utvrdila opšti interes, opštinska uprava je 25. novembra donela rešenje tim povodom, na koje sva lica koja smatraju da su oštećena imaju pravo žalbe. Ta lica imaju pravo na naknadu, koja se može postići sporazumom, a ako do toga ne dođe, svoju nadoknadu mogu zatražiti u vanparničnom postupku“, rekla je Sandra Filipović, šef kabineta predsednika opštine Kosjerić.

Branioci „kote 924“, kako sebe nazivaju, kažu da sve ovo ne rade zbog novca i odbijaju bilo kakvu politizaciju čitave priče. Smatraju da je moguće normalizovati odnose, na način da obe strane budu zadovoljne, a to je potpisivanje ugovora o zakupu.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.