Borba sa sušom u prijepoljskom kraju (VIDEO)

PRIJEPOLJE – Poljoprivrednici prijepoljskog kraja ovog leta imali su različite rezultate u borbi sa sušom. Dok su uzgajivači čiji su zasadi u blizini reke uspevali da održe proizvodnju, oni koji su u brdskim krajevima nisu bili te sreće.

Njegoš Stojadinović iz Kolovrata sa bratom se već 15 godina bavi uzgojem kupusa, paprike i maline. Ističe da se sušnom periodu prilagođava bez problema zbog činjenice da su mu zasadi blizu reke Lim.

„Dopremam vodu pumpom i cevima iz Lima, po jedan sistem je za zasade kupusa i zasade paprike, s tim da je protok vode veći za površinu pod kupusom. Prskalice premeštam i zalivam po 20 ari, a počinjem rano ujutru, oko 4 sata. Svaku površinu zalivam oko 2,5 sata“, kaže Njegoš.

Kaže da mu i u ovom periodu godine trebaju velike količine vode.

„Sada paprika i kupus upijaju vodu, treba mi možda i više da zalivam nego ranije, prilikom sadnje. Inače, koristim orošavanje, ne sistem kap po kap, jer to kada su velike vrućine dovede to toga da paprika brzo pocrveni i tako izgubi kvalitet“, dodaje Njegoš.

Malinjak Šefka Tabakovića nalazi se u visokoj zoni Velike Župe. Navodnjavanje je obezbedio sa obližnjeg brda, međutim na to se ne može osloniti u sušnom periodu. Dopremanje vode iz Lima pomoću cisterni otežava mu, kako kaže, loš pristupni put.

„Dopremio sam vodu sa brda, oko 4,5 kilometara udaljenog. Ali, kada je suša, na tu vodu ne mogu da se oslonim. A iz Lima vodu dopremam cisternom, ali ona ne može da priđe zbog toga što je put loš, a na obilaznom putu, koji je duži, nema ni toliko prostora za vozilo te veličine“, kaže Šefko.

Malinjak mu je nedaleko od kuće, ali do njega mora da dolazi obilaznim putem.

„Od moje kuće ima nekih 500 metara do malinjaka, ali put je veoma loš, tako da dolazim do njega putem koji je dug oko 2,5 kilometara. Ne tražim ja asfalt, već samo da se taj put adekvatno naspe i uradi kako treba. Osim mene, ima ovde još nekoliko porodica koje imaju zasade maline i šljive u ovom predelu“, dodaje on.

Zbog problema sa dopremanjem vode, kao i sa nepogodama praćenim gradom, Šefko kaže da je ove godine imao prinos slabiji za oko 2,5 tone u odnosu na prošlu godinu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.