Za subvencije u poljoprivredi stiglo oko 370 zahteva (VIDEO)

UŽICE – Cilj grada Užica i Ministarstva poljoprivrede je da poboljšaju uslove za život i rad na selu kako bi poljoprivredni proizvođači dobili mesto koje im pripada, zaključak je sastanka gradonačelnice Užica Jelene Raković Radivojević sa zamenikom ministra poljoprivrede Aleksandrom Bogićevićem. Kroz saradnju sa resornim Ministarstvom i Svetskom bankom poljoprivredni proizvođači imaće na raspolaganju od 20.000 do 50.000 evra bespovratnih sredstava za investicije.

Projektom između Ministarstva poljoprivrede i Svetske banke, 50 /40/10, poljoprivrednim proizvođačima iz Užica biće omogućeno apliciranje za bespovrtana sredstva.

„Kad se kaže 50/40/10 to znači da Ministarstvo poljoprivrede subvencioniše 50 odsto bespovrtanih sredstava od ukupne investicije, 40 odsto se dobija od komercijalnih banaka i samo 10 odsto je učešće u investiciji. Minimalna investicija je 20 000 evra a maksimalna 50 000. Poljoprivrednicima će u tome pomoći Grad Užice zajedno sa Poljoprivrednom stručnom saveodavnom službom“, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogućević dodajući da će od ove godine biti na snazi novi Pravilnik o za komunalnu i seosku infrastrukturu kojim će lokalne samuprave moći da konkurišu za atrarske i loklane puteve.

Pored suvencija za mehaniyaciju, opremu i kupovinu stočnih grla Grad je ove godine iz budžeta izvdvojio 2,7 miliona dinara za subvencije u oblasti kozarstva, ovčarstva, pčelarstva i plasteničke proizvodnje.

„U budžetu grada Užica izdvojeno je i 32 miliona dinara za subvencije u poljoprivredi što je 5 miliona dinara više nego prošle. Konkurs još uvek traje i prijavljeno je do sada oko 370 poljoprivrednih proizvođača. Mi kao grad želimo da u narednom periodu, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede poboljšamo uslove na selu i da naše poljoprivredne proizvođače stavimo na pravo mesto jer oni to zaista zaslužuju“, rekla je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

U proteklih sedam godina izdvojeno je više od 140 miliona dinara za subvencije u poljoprivredi i taj budžet je iskorišćen u celosti.

You may also like...