BNP Zenica“ Moja fabrika“ (video)

UŽICE-Bosansko narodno pozorište Zenice nastupilo je na 22. JPF sa predstavom „Moja fabrika“ ,po tekstu Selvedina Avdića i u režiji Selme Spahić.

Predstava je zasnovana na delu pisca i kolumniste Selvedina Avdića ,intimnoj monografiji o istoriji Zenice i njene najveće fabrike Železare,zbog koje je grad i nastao i koja je zapošljavala većinu stanovnika,a danas je samo simbol prošlosti ili omraženi izvor zagađenja.

Priča prati odnos grada i fabrike od njenog nastanka krajem 19.veka do danas.

„Po prvi put je neko otvorio sudbine radnika Železare.Skoro svi mi glumci smo rođeni u Zenici,tako da smo i mi sa svojim sećanjima ili sećanjima naših bližnjih koji su radili u Železari,implementirani u tekst predstave“,priča Benjamin Bajramović.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hazim Begagić ističe da je pozorište identetski bilo zainteresovano da postavi ovaj komad.

„Ali ovo nije samo priča o Zenici,već o mnogim gradovima bivše Jugoslavije koji su zbog modernizacije,tehnološkog razvoja ili sumnjivih privatizacija i tranzicije ostali bez svojih fabrika hranitelja „,kaže Begagić.

Publika je predstavu „Moja fabrika“ ocenila sa 4,04.

U nedelju na 22.JPF nastupiće Narodno pozorište Užice sa predstavom „Svedobro“.

You may also like...