Bluz po 20. put „U žicama“ (VIDEO)

UŽICE – Jubilarno izdanje bluz festivala In Wires održano je u užičkom „Gradskom kulturnom centru“. Trodnevna priredba, koju je organizovalo udruženje Vox Experience, okupila je bendove sa različitih područja Balkana, kao i ljubitelje bluza iz čitave Srbije.

U nešto skromnijoj formi od prvobitno zamišljene, jubilarni bluz samit u Užicu ipak je opravdao svoju svrhu, a to je nastavak tradicije okupljanja poštovalaca ove muzike. Jedan od najcenjenijih evropskih bluz sastava, solunski Blues Wire, nastupao je na 10. festivalu, a ponovo su svirali pred Užičanima i za ovaj jubilej.

„Baš kao što kaže Badi Gaj, u svom bluzu, pre deset godina. Nadam se da ćemo biti tu i za još deset godina. Teško je vreme za sve nas i ovakvi događaji podižu moral svima nama koji sviramo muziku koju volimo. Momci koji ovo organizuju su pravi heroji i čine sjajnu stvar. Mi im dugujemo, na neki način“, izjavio je lider solunskog sastava, Elijas Zaikos, koji je uz Davida Neškoskog iz prilepskog Crossroads Blues Benda održao i svojevrsnu gitarsku radionicu.

Upravo Crossroads Blues Band po prvi put je gostovao na festivalu. Sastav nazvan po jednom od delta bluz klasika Roberta Džonsona u svom radu se prevashodno ipak oslanja na teksaške muzičare.

„Slušam Hendriksa, Stivi Rej Vona, Džimija Vona i to je moja preferenca. Ali, ako bih od dva velika bluz centra birao između Misisipija, gde je sve počelo i Čikaga, koji je malo „fensi“, onda biram Misisipi“, kaže uz osmeh gitarista, David Neškoski.

Po prvi put na In Wires festivalu svirao je i mladi sastav Nikole Čubrila iz Beograda.

„Ovo je super prilika za nas i nije važno da li se festival održava u Beogradu ili u nekom drugom gradu. Bitno je da postoji nešto ovakvo i da to traje“, kaže gitarista i vokal benda, Nikola Čubrilo.

Nastupio je i zagrebački Mississippi Queen, a domaću podršku predstavljali su Užička republika i Highlandersi, bend koji je možda i svojevrsni zaštitni znak festivala.

„Svirali smo često, ali ne koliko bih ja voleo. To je bilo s razlogom, nastupali smo samo kada smo imali da ponudimo nešto novo“, kaže Miloš „Šomi Boj“ Milojević iz Highlandersa.

Uz koncertne nastupe, ovo izdanje festivala obuhvatilo je i izložbu Radojka Laka Veselinovića, kao i tribinu posvećenu pioniru rok zvuka u Srbiji, Branku Marušiću Čuturi. Dvadeseti In Wires pokazao je još jednom da bluz ne spada u žanrove koji imaju komercijalnu opravdanost, ali možda upravo u tome i leži razlog strastvene privrženosti ovoj muzici od strane njenih ljubitelja.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.