Blokiran rad KC Požega

POŽEGA-Skupština Opštine Požega nije usvojila 24. decembra Program rada Kulturnog centra Požega za 2016. godinu i to bez obrazloženja, nakon jednoipočasovne rasprave koja se uglavnom nije ni ticala programa te institucije kulture koja je proteklih nedelja dobila snažnu podršku lokalne i šire javnosti.

 

 
sladjana petrovicOdluka lokalne skupštine znači da KC Požega od 1. januara 2016. godine nema usvojen plan i program aktivnosti, zbog čega sledi blokada te ustanove kulture i obustavljanje svih planiranih aktivnosti do usvajanja novog programa rada za 2016, prenosi portal Seecult.
“Iako je usvojena Odluka o budžetu Opštine Požega za 2016. godinu u okviru koje su i sredstva namenjana Kulturnom centru Požega (doduše znatno redukovana u odnosu na 2015.), bez usvojenog programa rada ne možemo realizovati naše programe, tj. sledi blokada ustanove i obustavljanje svih planiranih aktivnosti (koncerata, izložbi, filmskih projekcija, pozorišnih predstava, radionica, aktivnosti Kluba mladih i KZM itd), do usvajanja novog Programa rada od strane Upravnog odbora, Opštinskog veća i na kraju Skupštine Opštine Požega”, saopštio je KC Požega.
Skupština opštine Požega nije raspravljala o razrešenju direktorke KC Požega Slađane Petrović Varagić, koja je prethodno, na zahtev predsednika Opštine Požega Milana Božića, odbila da podnese ostavku i demantovala sve tvrdnje koje je javno iznosio o radu KC Požega i Gradske galerije koja je u njegovom sastavu.
Nedavno je i Opštinsko veće Požege odbilo da usvoji Programa rada KC Požega za 2016. godinu, što je ta ustanova ocenila kao nastavak političkog pritiska lokalnih vlasti koji je izazvao, inace, burne reakcije i osudu u javnosti.
Predsednik Opštine sugerisao je Opštinskom veću da glasa protiv Programa KC Požega uz obrazloženje da je taj dokument “pisanje umetničke duše u kome nema cifara” i da mu nedostaje finansijski deo.
Direktorka KC Požega tada je izjavila da je predlog Finansijskog plana KC Požega za 2016, na zahtev Odeljenja za finansije i budžet Opštine Požega, predat u zakonom predviđenom roku, te da je i korišćen prilikom izrade Odluke o budžetu Opštine Požega za 2016. Takođe, navela je da će UO KC Požega, u skladu sa zakonom, usvojiti Finansijski i Plan nabavki nakon što lokalna samouprava usvoji Odluku o budžetu Opštine Požega za 2016. godinu i dostavi odobrene aproprijacije, podseća Seecult.
Uoči sednice Opštinskog veća, KC Požega saopštio je i da su lokalne vlasti nastavile politički pritisak slanjem nenadležne i nezakonito formirane inspekcijske komisije, koju je odlučio zato da više ne prima, ali ostaje na raspolaganju svakom zvaničnom organu koji u skladu sa zakonom vrši inspekcijski nadzor.
PETICIJA PODRŠKE
Povodom pritisaka na KC Požega, nedavno je lokalnim vlastima predata peticija sa više od 2.000 potpisa građana, koji izražavaju podršku radu tog kulturnog centra na čelu sa Slađanom Petrović Varagić. Potpisivanje peticije organizovala je neformalna grupa građana i umetnika “Kultura za 5 – Požega”, formirana u znak podrške KC Požega i Slađani Petrović Varagić.
Nedavno je pokrenuta još jedna peticija u znak podrške direktorki KC Požega, kao nestranačkoj ličnosti koja svoj posao radi odgovorno, savesno i stručno već šest godina i koja je učinila da se KC Požega izdvoji svojim programskim sadržajima iznad lokalnih okvira i da Požega postane prepoznatljivo mesto na kulturnoj mapi Srbije, ističe portal za kulturu.
U cilju zaštite struke od političkog uticaja, podršku KC Požega na čelu sa Slađanom Petrović Varagić izrazili su proteklih nedelja i Umetnički savet Gradske galerije Požega, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, AICA (Međunarodno udruženje likovnih kritičara) – Sekcija Srbije, kolektiv Kulturnog centra Beograda, istaknuti umetnici, kao i Ministarstvo kulture i informisanja koje je osudilo “krajnje paušalne i nekompetentne ocene” lokalnih vlasti na račun rada KC Požega i direktorke Slađane Petrović Varagić.
Slađana Petrović Varagić je kao nestranačka ličnost imenovana za v.d. direktora KC Požega 2009. godine, nakon čega je birana na konkursima za direktora te ustanove i mandat joj traje do juna 2018. godine.
Blic

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.