Blizanci od 7 kilograma (VIDEO)

UŽICE – Cveta Rajevac iz zlatiborskog sela Tripkova, pre mesec dana rodila je blizance. Ništa ne bi bilo neuobičajeno, da Angelina i David, nisu bili teški ukupno sedam kilograma. Međutim, tu lepu vest u porodici Rajevac, pokvarile su postporođajne komplikacije, koje su ipak, srećno završene.

Angelija i David su zajedno na porođaju bili teški svih sedam kilograma i 20 grama.

Cveta Rajevac je carskim rezom prvo rodila Angeliju, tešku 3.390 grama i dugu 51 centimetar. Odmah za sestrom rodio se  i David sa 3.630 grama, centimetar duži od sestre. Porođaj je prošao u redu i bebe su dobile osmice, što se smatra visokom ocenom za blizance.

Sat kasnije imala je razlog za brigu. Zbog atonije materice morala je ponovo u salu. S njom su, svesni da je prvi zadatak spasti život ženi, a ako je moguće i spasti joj ginekološke organe da bi i dalje mogla da rađa, ušli dr Vladislav Tripković i dr Mirjana Kokošar Paunović, iskusni akušeri.

„Posle raznih instrumentalnih revizija, lekova, terapija za stezanje materice, koji su se pokazali kao neuspešni, kao krajnju meru smo plasirali dve ogromne hirurške štrajfne, gaze duge po pet metara natopljene povidon jodom. Tog trenutka uspeli smo da zaustavimo krvarenje, počeo joj je rasti pritisak i spuštati se puls. Ipak, još je bilo nezahvalno reći da je sve bilo odrađeno. Naredna tri sata smo ostali uz nju za slučaj da ponovo probije krvarenje, znajući da ćemo u tom slučaju morati da odstranimo matericu da bi majci spasli život “ objašnjava ginekolog.

Medicina, objašnjava dr Tripković, nema jasnog objašnjenja šta izaziva atoniju materice, ali njegova ocena je da je u slučaju Cvete Rajevac to bila težina plodova koje je nosila. A težina sa kojom su Rajevci došli na svet, priznaje, ne sreće se često.

You may also like...