Blagodeti divljeg origana  (VIDEO)

POŽEGA – U okolini Požege, na oko hektar i 20 ari, Porodica Vućićević zasadila je divlji origano. Ovom organskom proizvodnjom bave se već nekoliko godina, svesni svih dobrobiti ove biljke.

Književnik i teoretičar Rade Vučićević, iz požeškog sela Dražinovići, u uzogj divljeg origana upustio se praktično kao ispomoć. Sada je kaže na njemu veći deo posla oko ove biljke.

“Ovo je treća godina kako su moj sinovac Aleksa i zet Andrija odlučili da pokrenu organsku proizvodnju ovde na selu. Oni, inače, žive u Beogradu, ali su želeli da im to bude nekakva dodatna zanimacija. Nabavili su sadnji material u Nevesinju, kupili smo taj destilator u Gradiški kod Banja Luke”, priča Rade.

Divlji oregano vipko raste i dva puta godišnje može da se kosi, kaže Rade. To je samonikla mediteranska biljka koja važi za jednu od najlekovitijih na svetu i za najjači prirodni antibiotik.

“Njima je osnovni povbod bio to što je ona nezamenljiva u farmaceutskoj industriji. Recimo, hidrolat koje je nus proizvod prilikom destilacije, koristi se u u kozemtičkoj i famraceutskoj industriji. Ulje od divljerg origana je nezameljivo kao podloga za vaccine, vrlo je korisno.”

Divlji origano efikasan je u terapiji protiv kandide i ešerihije, pomaže u prevenciji virusnih oboljenja, jača imunitet, a odličan je i kod urinarnih i digestivnih problema.

“U Srbiji se niko ne bavi proizvodnjom divljeg origana plantažno, ima dosta njih koji se bave proizvodnjom lekovitog bilja. Ima ga na jugu Srbije, ali divljeg. Zbog cene korena koji je najskuplji, došlo je skoro do njegovog uništenja. Ovako kada se kosi, on se obnavalja.”

Za sve je potrebno odricanje, kaže Rade Vučićević, koji iza sebe ima 53 objavljene knjige, a koji se organskoj proizvodnji maksimlano posvetio.

“Sve što ima veze sa organskom proizvodnjom meni je drago. Ja organski proizvodim plastenički papriku, paradajiz. Meni  to ne pada teško, obično se radi leti, kada su velike vrućine,  sve to traži odricanja.”

Inače, naučnici su utvrdili da je ulje divljeg origana 337 puta jači antioksidans od zelenog čaja, 130 puta jači od limuna, 30 puta jače deluje od belog luka.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.