Bivša direktora KC Požega se usprotivila gašenju ove ustanove

POŽEGA-Slađana Varagić Petrović, bivša direktorka „Kulturnog centra Požega“, prva je javno digla glas protiv gašenja ove ustanove i apelovala kod resornog Ministarstva da se stane na put zatiranju kulture u unutrašnjosti.

Opštinsko veće Požege u petak je usvojilo predloge odluka o likvidaciji Kulturnog centra i gašenja privrednog društva „Sportski objekti“, čije će poslove ubuduće preuzeti novoforimirana Ustanova za sport i kulturu „Sportsko – kulturni centar“.

 – Kao pojedinac zaposlen u KC Požega javo glasno i jasno izražavam neslaganje sa aktuelnom kulturnom politikom lokalne samouprave i protivim se ukidanju Ustanove „Kulturni centar Požega“ i spajanju sa ustanovom koja joj nije srodna ni po delatnosi ni po načinu rada – saopštila je Slađana Varagić Petrović na jednoj od društvenih mreža, pošto joj je, kako kaže, zabranjeno da daje izjave.

Ime Slađane Varagić Petrović, danas urednice likovnog programa Gradske galerije, dospelo je u žižu javnosti 2015. pošto je SNS preuzeo vlast u Požegi. Novi predsednik opštine Milan Božić saopštio je tada da je u Požegi porasla gledanost rijaliti programa i razlog tome našao u Kulturom centru „koji priređuje programe nerazumljive za šire mase, zbog čega narod gleda rijaliti produkciju“. To je bio uvod u smenu Slađane Varagić Petrović sa mesta direktora KC.

– Podsećam javnost da se gasi ustanova kulture koja je osnovana 1962. godine, a još 1958. se o njenom osnivanju razmišljalo, i tada je započela gradnja zgrade u kojoj se centar i danas nalazi. KCP je najstariji polivalentni centar u Zlatiborskom okrugu, ali je, nažalost, kao i većina ustanova kulture prepušena na upravljanje lokalnim „osnivačima“ – napisala je Varagić Petrović.

Zbog čega će KC Požega biti likvidiran – nismo uspeli da dobijemo obrazloženje nikoga od opštinskih čelnika. Tek, u pisanom obrazloženju odluke navodi se da „Članom 17. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, jedinice lokalne samouprave su u obavezi da usklade odluke o budžetu sa izmenjenom definicijom indirektnih budžetskih korisnika, tako da ubuduće kao indirektne korisnike budžetskih sredstava neće moći iskazivati javna preduzeća, fondove i direkcije“.

U obrazloženju se takođe navodi da je Ministarstvo finansija 19. jula ove godine dalo mišljenje da je potrebno izvrštiti preregistraciju „Kulturnog centra Požega“ u novu ustanovu koja će obuhvatiti i KC i „Sportske objekte“.

Ko će direktorovati „Kulturno – sportskim centrom“ i da li će se njegovo osnivanje odraziti na broj zaposlenih – znaće se za 60 dana, ali izvesno je da će to biti ustanova po čijom „kapom“ će se naći Galerija, bioskop, Klub mladih i komercijalno orijentisani objekti – sportska hala, bazen i fudbalski stadion.

– Nadam se da će stručni tim Ministarstva kulture koji je učestvovao u pisanju Strategije kulturnog razvoja RS (2017 – 2027) možda sada porazmisliti o sugestijama kulturnih radnika iz unutrašnjosti o „uvođenju“ ovakvih ustanova kulture u „sistem“ i pod ingerencije struke i resornog Ministarstva, zarad spasavanja kulture od partokratije – napisala je Slađana Varagić Petrović.

Blic

You may also like...