Biram Taru (VIDEO)

TARA – Turistička organizacija Srbije, u okviru kampanje „Biram Srbiju“, obišla je opštinu Bajina Bašta i planinu Taru. Ovom kampanjom pozivaju sve turiste da biraju srcem i ovo leto provedu u Srbiji.

Upoznavanje sa Bajinom Baštom uvek počinje bajkovitim prizorom kućice na Drini, koja predstavlja simbol ove opštine.

„Legenda kaže da je Marko Kraljević hteo da skoči sa Crvene stene koja se nalazi ovde pored kućice, a kako ne bi preplivavao Drinu, on je bacio stenu i prešao je kako bi orao carske drumove“, objašnjava direktor TO Tara-Drina Dejan Mlađenović.

Nacionalni park Tara ima čak 11 vidikovaca, a jedan od njih je Sokolarica koji se nalazi na obodu rezervata Klisure Rače koji je poznat po staništu medveda.

Tara
Foto: ZooMUE

„Ovde se nalazi i bukva i orah, a nominovane su za Uneskovu svetsku prirodnu baštinu. Pogled sa ovog vidikovaca je na klisuru Raču. A naziv Sokolarica potiče od sokola koji se gnezdio ovde, međutim danas njih nema, ali se gnezde suri orlovi“, kaže Ranko Milanović iz NP Tara.

Bajina Bašta i planina Tara poseduju i veliko kulturno-istorijsko nasleđe. Na ovom prostoru mogu se pronaći ostaci rimskih nekropola i palata, a iz srednjeg veka čuvena je račanska prepisivačka škola.

Manastir Rača
Foto: ZooMUE

„Što se tiče manastira Rača, najznačajnija je račanska prepisivačka škola zbog koje se u najmračnijim dobu sačuvala pismenost. Oko stotinu monaha prepisivača je prepisivalo bogoslužbene knjige i na taj način su sačuvali pismenost. Čak i posle rušenja crkve, preneli su klicu pismenosti i u Vojvodini, a zaslužni su i za prve bukvare“, rekao je Siniša Spasojević iz TO Bajina Bašta.

Tara obiluje netaknutom prirodom i pešačkim stazama koje su namenjene za sve vidove aktivnosti i za one spretnije, ali i za rekreativce.

„Tara je za sve uzraste i za porodice sa malom decom i za mlade i za starije jer pruža mogućnost različitih aktivnosti koje su prilagođene svim uzrastima“, ističe direktorka TOS Marija Labović.

Nestvarni šumski predeli, Pančićeva omorika, raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta, samo su neki od razloga zašto je na Tari sve veći broj turista.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.