Biblioteka u Malom parku pored Gimnazije (VIDEO)

UŽICE – Kroz projekat „Čitanje na otvorenom“ u Malom parku pored Užičke gimnazije postavljena je mini biblioteka, čiji fond je besplatan i zasniva se na razmeni štampanih izdanja. Namenjena je stanovnicima Užica i posetiocima.

Improvizovana biblioteka nema posebnu ciljnu grupu, tj. mogu je koristiti deca i starije osobe, a važan deo funkcionisanja je princip „uzmi knjigu-ostavi knjigu“. Uz promociju čitanja i boravka na otvorenom, upravo je odgovornost prema zajedničkoj imovini jedan od važnih momenata ove inicijative. Može se donirati knjiga po izboru, a o fondu brine Narodna biblioteka Užice.

„Priča je već zaživela, s obzirom na to da imamo sve veći broj knjiga tokom prvih nekoliko dana od početka rada. Uglavnom ljude zanimaju aktuelni naslovi, nešto iz sfere beletristike ili trilera“, kaže bibliotekarka, Marijana Drndarević.

Mini biblioteka na otvorenom u Malom parku
Foto: ZooMUE

„Ovim ne samo da pozivamo sugrađane kojima Narodna biblioteka nije u blizini da odaberu jedan od ponuđenih naslova, već i pozivamo one koji imaju u svojim ličnim zbirkama višak knjiga da neku od njih doniraju za ovu biblioteku na otvorenom“, rekla je gradonačelnica, Jelena Raković Radivojević.

Kroz ovu biblioteku teži se pronalaženju alternativnog rešenja za prezasićenost informacijama, usled prekomernog korišćenja modernih tehnologija. U skladu sa tim, posebno je važno za štampano izdanje zainteresovati najmlađu populaciju, koja je često i najviše izložena uticaju mobilnih telefona i računara.

„Čitanje je dobra stvar, može biti značajno iz više aspekata. A što se kaže, „valja za mozak“ pre svega“, kaže uz osmeh jedna od devojčica koja je uzimala knjigu.

Ovim vidom promocije čitanja i boravka na otvorenom pokretači akcije žele da doprinesu, kako kažu, poboljšanju mentalnog zdravlja sugrađana, što je pojam koji se često doživljava kao nešto apstraktno i nepostojeće. Upravo biblioterapija je jedan od vidova lečenja i može pomoći u prevazilaženju životnih kriza i psihičkih problema.

„U slučaju ozbiljnijih psihičkih oboljenja, uz neizostavnu pomoć stručnjaka, često se knjige mogu koristiti kao dopunska terapija. a i čitanje kao razonoda može imati veliki značaj, pre svega kao opuštanje od dnevnih stresova“, smatra Aleksandra Brković, psiholog u Opštoj bolnici Užice

Projekat „Čitanje na otvorenom“ sprovode Kolektiv Užice i Narodna biblioteka Užice, a sufinansira grad.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.