Bez čekanja na gradjevinske dozvole

BAJINA BAŠTA-U poslednjih godinu dana na teritoriji opštine Bajina Bašta povećao se broj predmeta za izdavanje gradjevinskih dozvola,ali u opštinskoj službi ističu da nema kašnjenja u izdavanju dozvola.

Mira Milutinović rukovodilac Odeljenja za urbanizam i imovinsko pravne poslove kaže da u lancu izdavanja gradjevinskih dozvola postoji više faza.

”Moram da naglasim i odgovorno tvrdim da nema čekanja za gradjevinske dozvole. Trenutno u sistemu rade dva obradjivača na gradjevinskim dozvolama tako da nema kašnjenja u izdavanju gradjevinskih dozvola. Jedini predmet koji se trenutno nalazi u sistemu, jeste, zbog dopune predmeta”, naglašava Milutinovićeva.

foto.nacionalni park tara

Prema njenim rečima, malo duže se čeka na izdavanje lokacijskih uslova iz razloga što je povećan obim posla na teritoriji čitave Srbije od početka korone.

Od početka korone broj predmeta se povećao za 50 odsto. Investitori su zainteresovani za gradnju na Tari ali se istovremeno povećao i broj predmeta uz dolinu reke Drine”, kaže Milutinovićeva i dodaje da dozvole u NP Tara za gradnju stambenih, pomoćnih i ekonomskih objekata u stambenoj zoni ili za potrebe gazdinstva, izdaje opština Bajina Bašta, dok dozvole u Nacionalnom parku za gradnju objekata koji služe u komercijalne svrhe i objekata koji se grade u vikend naseljima izdaje Republika Srbija, odnosno Ministarstvo gradjevinarstva.

Iz JP NP Tara su saopštili da je izražena tendencija fiktivne prijave lica iz drugih opština na adrese na Tari ili čak registracija poljoprivrednih gazdinstva kako bi zaobišli određene procedure i lakše došli do građevinske dozvole. Medjutim, kako objašnjava rukovodilac Odeljenja za urbanizam, prijava neke osobe na novu adresu nije razlog za promenu nadležnosti. Svaki organ mora da prati svoju nadležnost, rešavanjem predmeta od početka do kraja.

Prvi i osnovni zahtev za gradnju podnosi se Agenciji za privredne registre Republike Srbije koji dalje prolazi kroz sistem objedinjene procedure, a kao prvi korak za izdavanje gradjevinskih dozvola, jeste podnošenje zahteva za izdavanje lokacijskih uslova uz koji se prilaže i idejno rešenje budućeg objekta. Na osnovu toga urbanistička služba dostavljenu dokumentaciju prosledjuje imaocima javnog ovlašćenja na obradu i u zavisnosti od odgovora izdaju se lokacijski uslovi.

Divlja gradnja na Tari
Foto: Nacionalni park Tara

Prema navodima Milutinovićeve u delu pored reke Drine postoje objekti koji čekaju ozakonjenje. Rešavanje tih predmeta pre svega zavisi od zainteresovanosti gradjana i rešavaju se po prioritetima koji podrazumevaju ranije nacrtan elaborat, plaćen porez i drugo . U dolini Drine na ozakonjenje čeka oko 300 objekata.

Prvi portal ,ZOOMUE

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.