Bespovratna sredstva za seoski turizam (VIDEO)

UŽICE – Odobrena su sredstva za finansiranje podsticaja seoskog turzima na teritoriji grada Užica. Konkurs traje do 1. juna, a korisnici mogu biti ugostitelji koji su registrovani.

Ministarstvo bez portfelja zaduženo za demografiju i populacionu politiku raspisalo je konkurs za finansiranje mera u oblasti populacione politike u vrednosti od 650 miliona dinara. Grad Užice konkurisao je sa pet mera i odobreno je 22.458 000 dinara gde je učešće grada 3. 600 000. Jedna od njih je i seoski turizam prepoznat kao važna privredna grana užičkog kraja za šta su odobrena bespovratna sredstva.

„Sredstva koja su po osnovu ove mere odobrena su u iznosu od 2 400 000 dinara. Korisnici ovih sredstava mogu biti fizička lica – ugostitelji koji su registrovani odnosno imaju rešenje o kategorizaciji za obavljanje delatnosti, pružanja usluga smeštaja, pripreme i usluživanja hrane. Ono što je takođe uslov to je da korisnici ovih sredstava mogu biti isključivo vlasnici domaćinstava, pored seoskih domaćinstava to su i vlasnici objekata domaće radinosti“, rekla je Maja Vermezović članica gradskog veća za turizam.

Prioritet će imati domaćinstva koja imaju više generacija s ciljem da se mladi vrate svojim korenima i stimuliše zapošljavanje mladih majki.

„Moguće je konkurisati po osnovu jedne aktivnosti, za unapređenje tehničke opremljenosti, kao i higijensko-sanitarnih uslova. Prednost će imati oni koji se bave proizvodnjom i pripremom tradicionalne hrane i proizvoda, stočarstvom ili skupljanjem šumskog bilja i plodova. Korisnik sredstava može biti isključivo vlasnik tog domaćinstva i da ima prebivalište na teritoriji grada Užica“, rekla je Vermezovićeva.

Sve infomacije mogu se dobiti na broj telefona gradske uprave 590 163 ili TO grada Užica 514 761, kao i na sajtovima grada Užica i Turističke organizacije gde se nalaze sve detaljne informacije o uslovima konkursa i dokumentaciji koja je neophodna. Nakon toga će komisija vršiti terensku kontrolu i bodovanje. Konkurs traje do 1. juna.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.