Besplatno letovanje za čajtinske osnovce

ČAJETINA – Tridesetoro dece lošijeg materijalnog stanja koja žive na području opštine Čajetina od 20. do 29. jula letovaće u Čanju na crnogorskom primorju o trošku lokalne samouprave. Program besplatnog letovanja mališana ustanovljen je pre dve godine na inicijativu opštinskih čelnika.

Foto: zlatiborpress

Opštinska uprava Čajetina se opredelila da nastavi ovaj program jer je to dobar način da pomogne materijalno ugroženim roditeljima da i njihova deca osete blagodeti mora, kao i da motiviše mališane da budu dobri i marljivi đaci. Ove godine po deset učenike iz svake od tri osnovne škole OŠ „Milivoje Borović“ Mačkat, OŠ „Savo Jovanović Sirogojno“ iz Sirogojna i OŠ „Dimitrije Tucović“ Čajetina  letovaće u Čanju u hotelu „Biserna obala“. U ovu svrhu opština Čajetina iz budžeta je izdvojila 600 000 dinara.
„Odabir dece smo ostavili školama jer one same znaju kakve su prilike i ko je u toj kategoriji. Mislim da to nije bilo teško utvrditi. Mi smo obezbedili i prevoz. Deca će na letovanje ići u pratnji nastavnika, iz svake škole po jedan. Nadamo se da će deca uživati, da će neki prvi put videti more i da će se dobro provesti“, kaže prosvetni inspektor opštine Čajetina Miroslav Đokić.

Deca će pored odličnog smeštaja i ishrane moći da računaju i na bogat rekreativni i kulturno – zabavni program, a nadležni iz opštine Čajetina najavljuju da će narednih godina ovom humatinarnom akcijom biti obuhvaćen veći broj učenika.

Đokić je ovom prilikom istakao da opština Čajetina značajna novčana sredstva izdvaja za prevoz učenika tokom školske godine ali i za nagrađivanje najuspešnijih. Tradicionalno se za dan Opštine – 30. jun, nagrađuju vukovci i đaci generacije.

Foto: zlatiborpress

„Ove godine njih 17 je dobilo zlatnik sa likom Vuka Karadžića. Pomažemo decu i na druge načine. Imamo opštinske stipendije za studente, određene novčane pomoći materijalno ugroženim porodicama ali i organizovan besplatan prevoz za učenike osnovnih škola, kao i za decu koja pohađaju pripremni predškolski program. Pravo na besplatan prevoz imaju i srednjoškolci- vukovci, deca iz materijalno ugroženih porodica, kao i članovi KUD-a „Zlatibor“. Prevoz ostalih srednjoškolaca Opština finansira sa 75%“, dodaje Đokić.

Dragana Rosić, www.zlatiborpress.rs

 

You may also like...