Besplatno đubrivo za užičke malinare (VIDEO)

UŽICE – Poljoprivrednim proizvođačima koji imaju zasade malina na teritoriji grada Užica biće podeljeno 286 tona mineralnog đubriva kao bespovratna pomoć Vlade Srbije. Vrednost dodeljenog đubriva je oko 10 miliona dinara, a transport koji pada na teret grada je oko milion dinara.

„Maksimalan iznos đubriva je 500 kilograma po poljoprivrednom gazdinstvu, odnosno do jednog hektara površine pod zasadom i količina đubriva će se smanjivati proporcionalno površini, ukoliko je reč o 20 ari, količina je 100 kilograma“, rekao je zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić.

Podršku distribuciji đubriva pružiće i Udruženje poljoprivrednih proizvođača Užice.

„Mnogo više novca nam je uzeto iz džepova u protekle dve godine nego što nam se sada vraća. Ipak, proizvođačima koji su pretrpeli dve loše godine u proizvodnji i ceni, sada kada su u nezavidnoj situaciji, ova pomoć će značiti poprilično da ponovo uđu u malinjake“, kaže Slađana Stanković iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Užice.

Procena je da na teritoriji grada Užica ima oko 600 hektara pod zasadom maline.

„S obzirom da će oni koji imaju više od hektara moći da dobiju đubrivo samo do hektar pod zasadom, izvesno je da ćemo imati i drugi krug podele preostalog đubriva. Na Savetu za poljoprivredu ćemo odlučiti da li ćemo ga podeliti u područjima pogodjenim gradom ili na neki drugi način“, rekao je Nešić.

Za prijavu koja će trajati od 22. do 26. oktobra u mesnim kancelarijama ili u Kancelariji za poljoprivredu gradske uprave Užice, neophodna su tri dokumenta: zahtev za dodelu đubriva, dokaz o aktivnom statusu poljoprivrednog gazdinstva i potvrda o biljnoj strukturi.

Užice je jedan od 25 gradova koji je, shodno upućenom  zahtevu, dobio mineralno đubrivo.

You may also like...