Bertolini u Sjenici,Novom Pazaru i Raški

NOVI PAZAR-Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini, tokom drugog dana posete zapadnoj Srbiji, sastao se u Novom Pazaru sa predstavnicima grada i razgovarao o projektima koje je EU podržala u gradu.

„Lokalne samouprave i lokalne zajednice su veoma važne u procesu evropskih integracija i moja poseta je upravo signal novog nivoa saradnje i identifikacije potencijalnih projekata u Novom Pazaru i okolnim opštinama”, rekao je Nikola Bertolini i dodao da Novi Pazar kao i druge opštine u Srbiji treba da rade na otvaranju radnih mesta i stvaranju mogućnosti za mlade da ostanu.

foto.EU PRO Plus

„Razgovarali smo o spovedenim kao i o nekim novim konkretnim projektima koje bi grad mogao da ponudi”, navela je Anela Halilović Šemsović, predsednica Skupštine Novog Pazara i istakla da je grad pouzdan partner za saradnju. „Mi smo ukazali na prioritete grada ali i prednosti koje Novi Pazar ima za potencijalne investicije i saradnju”, zaključila je Halilović Šemsović.

Bertolini se u Novom Pazaru sastao i sa predstavnicima Regionalne razvojne agencije Sandžaka (SEDA) i posetio zgradu hitne pomoći koja je u funkciji od 2018. godine, a čiju izgradnju je EU podržala sa 680.000 evra kako bi se unapredio kvalitet zdravstvenih usluga, ali i uslovi rada medicinskog osoblja.

Šef odeljenja za saradnju u Delegaciji EU je zatim u opštini Raška sa predsednikom opštine Nemanjom Popovićem obišao postrojenje za prečišćavanje voda koje je izgrađeno uz podršku EU od 5,2 miliona evra.

„Drago mi je da sam u poseti opštini Raška i da vidim kako su sredstva evropskih poreskih obveznika dobro uložena u moderne sisteme za zaštitu životne sredine koja je važna za zdravlje stanovništva ali i za razvoj turizma”, rekao je Bertolini i dodao je da će se saradnja sa lokalnim samoupravama intenzivirati, a da Raška pruža dobar primer drugim opštinama kako treba da se radi i ulaže.

„Opština Raška je u proteklom periodu imala odličnu saradnju sa Delegacijom Evropske unije i  realizovala više od 60 projekata ukupne vrednosti 8,5 miliona evra, a među njima je i ovo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Trenutno opština uz EU podršku sprovodi dva projekta, rekonstrukciju Doma zdravlja u Baljevcu kao i projekat koji će pomoći  da 26 porodica dobije krov nad glavom”, rekao je predsednik opštine Raška, Nemanja Popović.

foto.EU PRO Plus

U Sjenici je šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU nakon sastanka sa predsednikom opštine Munibom Mujagićem obišao vrtić “Maslačak” čiju izgradnju je  EU pomogla sa skoro 150.000 evra, a opština Sjenica je učestvovala sa skoro 68.000 evra. Novi vrtić u Sjenici prima 195 dece čime su značajno unapređeni kapaciteti postojećeg objekta.

„Evropska unija će nastaviti da podržava konkretne projekte poput novog vrtića koji smo pomogli zajedno sa drugim donatorima kako bi se obezbedio boravak dece a roditelji mogli da rade. Cilj naše podrške jeste pomoć mladima da ostanu da žive i rade ovde u Sjenici”, rekao je šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU.

Predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić je rekao da je podrška EU u podizanju kvaliteta života u Sjenici je prethodnom periodu bila značajna, te da će se nastaviti i u budućnosti.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.