Berba borovnice kasni, rod dobar (VIDEO)

UŽICE – U Zlatiborskom okrugu počela je berba borovnice koja, kao i kod ostalih voćarskih kultura, kasni zbog nestabilnih vremenskih uslova. Rod je ove godine dobar, ali ono što voćare ovog kraja muči i što se češće ne odučuju za ovu kulturu su velika finansijska ulaganja i problem otkupa.

Milorad Murić iz Karana je uveliko u penziji pa se pre tri godine u dogovoru sa naslednicima odlučio da zasadi borovnicu, jer ne zahteva toliko obaveza kao druge kulture ili stočarstvo. Četiri hiljade sadnica u saksijama su stigle iz Slovenije i zauzimaju površinu od hektar. Plantaža je uz velika ulaganja opremljena kontrolisanim sistemom „kap po kap“, video nadzorom i prostorijma za radnike.

Berba borovnice u Murićima, foto: ZooMUe

Uložili smo dosta naših sredstva i uzeli smo subvencije od države. Dosta je troškova i oko radnika, a cena varira. Ipak, očekujem da nam se za četiri do pet godina vrati uloženo“, kaže Murić.

Na ovoj plantaži rod se osigurava, a jedino nije postavljena protivgradna mreža, jer kažu da odlaže vreme branja što bi spustilo njenu cenu. Druga godina je kako rod stiže na berbu.

„Prva prošlogodišnja berba je bila 3,7 tona, a ove godine očekujemo od sedam do osam tona prve klase, možda i deset, zavisi od vremenskih uslova, sa tim smo zadovoljni. Kasni berba desetak dana, a to može da smanji njenu cenu do dva ili tri evra. Problem je što ovde nemamo otkupljivača, pa je isporučujemo u Aranđelovac“, kaže upravnik plantaže Dragan Milović.

Murići imaju svoju hladnjaču odakle rod čeka isporuku. Za razliku od ovog domaćinstva, Maksimovići iz Gostinice imaju 300 sadnica borovnice koju može da obradi ova sedmočlana porodica i nemaju hladnjaču. Očekuju tonu roda.

„Borovnica je rodila baš lepo i kvalitet je dobar, radimo organski. Nemam problem s radnom snagom, ima nas i sami obradimo, ali najverovatnije ćemo sve pretvoriti u sokove“, kaže Miodrag Maksimović iz Gostinice.

Maksimovići se zbog toga što nema otkupljivača u ovom kraju odlučuju da sami prerađuju proizvode. Imaju pasterizator, prese za ceđenje i trebalo bi da opreme objekat po standardima, a do tada proizvodi idu prijateljima i po preporuci.

Zemljište Zatiborskog okruga je pogodno za gajenje borovnice i poslednjih nekoliko godina se zasadi šire. Voćari računaju na veliku tražnju izazvanu onim što potrošači najviše traže – zdravstvenu dobrobit.

borovnica
Berba borovnice u Maksimovićima, foto: ZooMUe

„Lekovita je, ima veliku nutritivnu vrednost, puna je vitamina, a velika je potražnja i u farmaceutskoj industirji“, kaže Snežana Janjić iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Užice.

Velika finansijska ulaganja su prepreka za mnoge, ali se može početi sa manjim površinama i svake sezone ih povećavati. Njenu isplativost garantuje i cena od četiri do pet evra i dugoročnost zasada na bar 25 godina.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.