Beloglavi sup nadgleda Uvac (VIDEO)

UVAC – Kraljevstvo beloglavog supa ove godine je uzdrmao let jednog helikoptera pa su mladunci ispali iz gnezda. Na sreću svi su preživeli, ali čuvari Specijalnog rezervata prirode Uvac apeluju na posetioce da svi letovi moraju imati dozvolu nadležnih organa.

Rezervat prirode Uvac privlači veliku pažnju turista zbog raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta. Ipak, ovog leta jedan nesavestan obilazak helikopterom mogao je koštati života mladunce retke vrste koja ovde živi, beloglavog supa.

beloglavi sup
Foto ZooMUE

„Na svu sreću svi mladunci su živi i zdravi. Dva mladunca su se sami vratili u gnezdo dok je čuvarska služba us aradnji sa meštanima spasila tri mladuncai oni se sada nalaze u prihvatilištima“, kaže čuvar prirode i koordinator za turizam u Prirodnom rezervatu Uvac Stevo Radovanović.

Rezervat je okružen planinama Zlatar, Murtenica, Čemernica, Javor i Jadovnik i zahvata površinu od 7500 hektara. Proglašen je za prirodno dobro prve kategorije i sve aktivnosti moraju biti strogo kontrilasane.

„Svaka aktivnost koja se odvija u rezervatu mora prethdono da bude najavljena od upravljača rezervata Uvac kao i Zavoda za zaštitu prirode. Letovi helikoptera moraju biti prijavljeni kako Zavodu tako i Direktoratu za civilno vazduhopšlovtsvo“, kaže Radovanović.

Među pticama koje naseljavaju rezervat su brojne vrste orlova jastrebova i sova, a prisutne su i retke vrste sisara.

Na ovom mestu nalaze se i jezera Sjeničko, Zlatarsko i Radojna u kojima živi 24 vrste riba. Najaktraktivnije su pastrmka i mladicu, ali su te vrste trajno zabranjene za ribolov.

Uvac
Foto ZooMUE

„Ove godine je velika zainteresovanost ribolovaca iz cele Srbije. Situacija sa koronom uslovila je da imamo povećanu prodaju ribarskih dozvola“, rekao je ribočuvar Nedeljko Šekularac.

U Sjeničkom jezeru često se love šaran, kao i som koga hvataju vučom iz čamca, a na Kokinom Brodu najatraktivniji je smuđ. Jezera su toliko bogata ribom da za poribljavanjem nikda nije bilo potrebe, a krivolov je sveden na minimum.

You may also like...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.