Bela kafa, razočaranja i snovi (video)

UŽICE-Narodno pozorište Beograd nastupilo je sa drugom predstavom na ovogodišnjem JPF .Predstavu Bela kafa Aleksandra Popovića u režiji Milana Neškovića užička publika ocenila je sa 4,70.

bela-kafaRadnja predstave se odvija od 1941. do 1955. godine, a u njenom središtu je raspad porodice jednog industrijalca koji je kao bogat čovek dočekao Drugi svetski rat. Kraj rata nije bio i kraj nevolja, naprotiv. “Bela kafa”, napisana 1990, slovi za najintimnije delo našeg čuvenog pisca Ace Popovića (1929-1996), koji je rođen u imućnoj porodici, potom je bio skojevac, pa zatočenik Golog otoka, a zatim da bi preživeo radio je kao fizčki radnik, moler.

„Predstava govori o turbuletnim istorijskim vremenima kroz jednu porodicu i njihov doživljaj svega što se dešava.Osnovna ideja bila je kako doživeti turbulentne istorijske događaje kroz jednu tako nesavršenu porodicu,a opet tako ujedinjenu,koja na kraju sve preživi ,jer je ljubava jača od sve muke“,priča reditelj predstave Milan Nešković.

Olga Odanović  u predstavi igra majka Janju koja brine o svima.

„Ovakve majke danas su retkost.Kao što više ne postoji više ni ona strast,ideologija o kojoj se u komunizmu pričalo o politici.danas se ljudi za ideale bore na drugi način“ ,kaže Odanovićeva.

Branko Vidaković,u predstavi Momčilo Jabučilo,ističe da ansambl Narodnog pozorišta stalno napreduje i raste sa ovom predstavom,koja vremenom postaje sve kvalitetnija.

„Jabučilo, koga tumačim, je po meni simbol naivnosti srpskog naroda.On je naivni predratni kapitalista koji je zalutao u komunizam“,ističe Vidaković.

Nenad Stojmenović naglašava da je rad na komadu Aleksandra Popovića bio veoma težak.

„Prvi put kad čitaš Acu Popovića čini ti se kao nešto što bi moglo da bude kao veliki košmar za glumca.Deluke vrlo lagano,toplo i ljudski,ali je užasdno teško.Meni je ovo jedno od najlepših pozorišnih iskustava koje sam imao“,ističe Stojmenović.

Završnog takmičarskog dela 21.JPF na repertoaru je predstava Šćeri moja Crnogorskog narodnog pozorišta u režiji Ane Vukotić.

 

You may also like...