Batut: Voda u Užicu bezbedna za piće i pripremanje hrane

Voda u užičkom vodovodu bezbedna je za piće i spremanje hrane, iako je potvrdjeno prisustvo organizama mikroskopske veličine crvolikog oblika, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

 

 
„U uzorcima vode za piće iz vodovoda u Užicu otkriveno je  prisustvo slobodno-živećih Nematoda, ali u malom broju, do najviše 10 jedinki po litru, koji prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) nemaju zdravstveni značaj“, navodi se u saopštenju Instituta Batut.
„Ti organizmi, mikroskopske veličine crvolikog oblika, najčešće su pokazatelj loših sanitarno-higijenskih uslova na postrojenju, uključujući i rezervoare, kao i neadekvatnog tretmana i dezinfekcije vode“.
Kako je navedeno u saopštenju, Institut Batut, u cilju poboljšanja sanitarno-higijenskih uslova u vodovodnom sistemu i adekvatnog tretmana vode, preporučio upotrebu jačeg dezinfekcionog sredstva za dezinfekciju vode, poboljšanje postupka filtriranja i redovno čišćenje rezervoara.
„Ni u jednom od ispitivanih uzoraka nije utvrđeno prisustvo crevnih protozoa, Entamoeba sp. i Giardia sp, kao ni jaja, larvenih oblika i odraslih jedinki parazita koji mogu da izazovu poremećaje zdravlja kod ljudi“, navode iz Instituta Batut.
Na osnovu tih rezulta, Institut Batut je sačinio stručno mišljenje u kojem se konstatuje da je voda iz vodovodnog sistema u gradu Užicu bezbedna za piće i pripremu hrane.
Iz Intituta Batut podsećaju i da se nakon ukidanja zabrane korišćenja vode za piće u gradskom vodovodu Užice, od februara ove godine jednom nedeljno obavlja ispitivanje biološke ispravnosti vode za piće, a bakteriološka i fizičko-hemijska ispitivanja se vrše u skladu sa zakonskom regulativom – šest puta mesečno sa osam mernih mesta u mreži i sa postrojenja.
U narednom periodu nastaviće se fizičko-hemijska, bakteriološka i biološka ispitivanja.
„Ukoliko bi rezultati ovih ispitivanja pokazali da je došlo do promena koje mogu da imaju uticaj na zdravlje, stanovništo bi bilo blagovremeno obavešteno, a nadležne institucije i organi bi preduzeli odgovarajuće mere“, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije.
ZooM
 

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.