Batut: Voda u Užicu bezbedna za piće i pripremanje hrane

Voda u užičkom vodovodu bezbedna je za piće i spremanje hrane, iako je potvrdjeno prisustvo organizama mikroskopske veličine crvolikog oblika, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

 

 
„U uzorcima vode za piće iz vodovoda u Užicu otkriveno je  prisustvo slobodno-živećih Nematoda, ali u malom broju, do najviše 10 jedinki po litru, koji prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) nemaju zdravstveni značaj“, navodi se u saopštenju Instituta Batut.
„Ti organizmi, mikroskopske veličine crvolikog oblika, najčešće su pokazatelj loših sanitarno-higijenskih uslova na postrojenju, uključujući i rezervoare, kao i neadekvatnog tretmana i dezinfekcije vode“.
Kako je navedeno u saopštenju, Institut Batut, u cilju poboljšanja sanitarno-higijenskih uslova u vodovodnom sistemu i adekvatnog tretmana vode, preporučio upotrebu jačeg dezinfekcionog sredstva za dezinfekciju vode, poboljšanje postupka filtriranja i redovno čišćenje rezervoara.
„Ni u jednom od ispitivanih uzoraka nije utvrđeno prisustvo crevnih protozoa, Entamoeba sp. i Giardia sp, kao ni jaja, larvenih oblika i odraslih jedinki parazita koji mogu da izazovu poremećaje zdravlja kod ljudi“, navode iz Instituta Batut.
Na osnovu tih rezulta, Institut Batut je sačinio stručno mišljenje u kojem se konstatuje da je voda iz vodovodnog sistema u gradu Užicu bezbedna za piće i pripremu hrane.
Iz Intituta Batut podsećaju i da se nakon ukidanja zabrane korišćenja vode za piće u gradskom vodovodu Užice, od februara ove godine jednom nedeljno obavlja ispitivanje biološke ispravnosti vode za piće, a bakteriološka i fizičko-hemijska ispitivanja se vrše u skladu sa zakonskom regulativom – šest puta mesečno sa osam mernih mesta u mreži i sa postrojenja.
U narednom periodu nastaviće se fizičko-hemijska, bakteriološka i biološka ispitivanja.
„Ukoliko bi rezultati ovih ispitivanja pokazali da je došlo do promena koje mogu da imaju uticaj na zdravlje, stanovništo bi bilo blagovremeno obavešteno, a nadležne institucije i organi bi preduzeli odgovarajuće mere“, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije.
ZooM
 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.