Bato Đokić, samouki umetnik i stvaralac (VIDEO)

POŽEGA – Bato Đokić iz sela Visibaba kraj Požege samouki je kovač i uz pomoć alata koji je sam napravio izrađuje replike starog oružja. Ovaj svestrani umetnik samouki je i slikar, skulptor, svirač na fruli, restaurator kuća i starih predmeta, a skuplja i stare fotografije, dokumente i zapise.

Srpske sekire iz 13. veka – to je poslednja serija oružja koju Bato kuje u svojoj kovačnici alatom koji je sam napravio. Ispod vatre izašli su i delovi za drveni samostrel koji se finalizira u radionici, u kojoj je Bato i kozlić napravio po ugledu na kozliće od pre nekoliko vekova. Samouk je.

„Ni jednog minuta, ni časa ja nemam kod nekog majstora zanata. Ako niste u stanju da sami sebi iskujete alat onda niste ni kovač, pogotovu onaj alat koji je izumro pre dva veka“, priča Bato.

Iz njegove talentovavne mašte i ispod spretnih ruku za deset godina izrađeni su mnogobroni samostreli, mačevi, trozupci, noževi, pilumi i lukovi i mnogobrojna druga ubojita sredstva. Kaže, nema oružja koje ne može da izradi, a sve je sam izučio na internetu i čitajući literaturu.

„Pravim sve, od oružja iz plemena Masai do norveškog, bilo koje… A trebalo bi ga napraviti baš onakvim kakvo je pravljeno tada, samo uz trag čekića ili noža na drvetu“, kaže Bato.

Ipak, Batov talenat da ono što vidi i stvori potekao je od slikarstva kojim je počeo da se stvarno posvećuje tek sa 40 godina. Uz njega se izrodilo i kovanje, izrada skulptura i restauracija starih kuća, šivenje narukvica, reasturacija starih predmeta i sakupljanje starih dokumenata i zapisa, pa i sviranje etno muzike.

„Najlakše je imati jednu ili dve delatnosti, jer se sa više treba izboriti, ali ja ako ne slikam, ne mogu da kujem, ako ne kujem, ne mogu da sviram, ako ne sviram, ne mogu da radim skulpture“, navodi ovaj svestrani umetnik.

Bato će na leto početi izradu balista i katapultova. U planu mu je i prva izložba u Beogradu oružja 30 naroda, slika i kovanih skulptura. Do tada slika ono što vidi i zamisli, kuje ono što trenutno istorijski izučava i svira srpsku srednjovekovnu muziku na frulama, za koju je, takođe, samouk – ne zna note, ali je nepogrešivo oseća.

 

You may also like...