Banka čuva stara semena Zlatiborskog okruga

GORJANI – Gotovo da nema države, koja nema svoju Banku semena starih biljnih i životinjskih vrsta. U očuvanju starih semena biljaka i životinja, sada imamo lokalne, nacionalne, regionalne i svetske banke semena, a i Zlatiborski okrug svoju, navodi Borko Pavić iz Organskog sela iz Gorjana.

Centar za razvoj poljoprivrede Organsko selo iz Gorjana kod Užica je osnovao Banku semena starih biljnih, voćnih i životinjskih vrsta Zlatiborskog okruga, sa ciljem očuvanja i umnožavanja starih biljnih, voćnih i životinjskih vrsta, sorti i rasa.

„Prva grupa poslova, realizovala bi se u perodu april – maj – jun 2020. godine i obuhvata aktivnosti na pronalaženju, sadnji i gajenju starih povrtarskih i ratarskih biljaka na više poljoprivrednih gazdinstava u dragačevskim selima, kako bi sačuvali i umnožili ova semena, jer povrće i ratarske biljke, nestaju mnogo brže nego voće, pošto se radi o jednogodišnjim biljkama. Ako se jedne godine ne sačuva i umnoži seme, praktično se ta vrsta ili sorta gubi“, kaže Pavić.

Druga grupa poslova, realizovala bi se u perodu april – decembar 2020. godine i odnosi se na pronalaženje, popisivanje i sakupljanje podataka o postojanju starih voćnih i životinjskih vrsta, sorti i rasa, kako bi znali šta je sačuvano, sa čim se raspolaže i kako bi se mogao planirati dalji rad Banke satrih semena.

„Na razvoju Banke semena starih biljnih, voćnih i životinjskih vrsta Zlatiborskog okruga, dogovorena je saradnja sa Nacionalnom Bankom biljnih gena Srbije, Nacionalnom Bankom biljnih gena Slovenije i Nacionalnom Mrežom za biodiverzitet, ekologiju i poljoprivredu Grčke, kao i drugim brojnim pojedincima i organizacijama iz Srbije i inostarnstva“, dodaje Pavić.

Bliže informacije mogu se dobiti na elektronsku adresu: crpos.organskoselo@gmail.com Centar za razvoj poljoprivrede Organsko selo – Gorjani, Užice.

Infoera

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.