Bakar je metal budućnosti (VIDEO)

SEVOJNO – Valjaonica bakra Sevojno, obeležava danas Dan društa, kaoi  slavu firme. Ova kompanija prva je po prihodima u Zapadnoj Srbiji, a druga ili treća po profitu.

Sumirajući rezultate u prethodnom periodu, predsednik Nadzornog odobra i većinski vlasnik Valjaonice bakra Sevojno, Desko Nikitović, rekao je da je pretodna bila dobra što se tiče rezultata, poslovanje bilo uspešno i da su uspešno odoleli izazovima.

“Na mnoge firme ne utiču globalna kretanja, kao na našu. Naša firma funkcionše na svetskom nivou, a ne samo na nivou Srbije. Zbog toga svi ti trendovi i poremećaji koji se dešavaju na globalnom nivou imaju uticaja na našem poslovanje. Iz tog razloga mi moramo da budemo budni i spremni uvek da reagujemo, naročito ako je moguće preventivno  na pomeranja u globalnim trendovima. Mislim da je naš menadžment uspeo uprethodnoj godini da to učini na uspešan način”, rekao je Nikitović.

Poslednje tri godine i poremećaji nas svetskom tržištu, ratovi u Ukrajini i Gazi, utiču na svetsku ekonomiju, i to se odražava na poslovanje sevojničke Valjaonice bakra, kaže generalni direktor Dragan Subotić. On kaže da samo sa ozbljilnim planovima i ambicijama mogu ići dalje. Valjaonica bakra

“Sama činjenica da oko 75 do 80 odsto svoje proizvodnje plasiramo u izvoz, i to najviše u Zapadnu Evropu, više od 50 odsto, govori o tome da mi težimo da dosegnemo jednoj takvoj ekonomiji. 2021.godinu smo završili korektno, 2022.godina je bila posebno dobra i izazovna sa aspekta tražnje, cena, sa aspekta uslova privređivanja. Mi smo tu uradili jedan veliki sikorak, ali čini mi se da ga nismo u potpunosti iskoristili. Sama činjenica da smo u toj godini napravili 13,6 miloina neto dobiti, vratili  deset miliona starih kredita, preko osma miliona investirali, pokazatelj koji odavno nije u našoj kopaniji nije bio zabeležen. Već 2023.godina je bila godina otrerženja. Tražnja je stagnirala, uslovi i cene i sve se vraćalo na prethodnu varijantu koja je dosta teška i zahtevna. Međutim i u takvom ambijentu mi smo napravili neto dobit oko 10 miliona evra, investirtali 2,5 miliona, vratili kredite sa kamatom oko osam miliona evra. Ta 2023. godina je za nas bila izazovna zato što smo imali izuzetno visoku cenu energenata, pre svega električne energije i gasa”, kaže Subotić.

Bez investicije nam perspektive, kaže Subotić. U naredone tri godine, najavljuje intenzivne investicije u lvnicu, valjonicu i presaonicu. Plan je u ovoj godini 28.000 tona poluproizvoda  i 44.500 tona, odlivaka blokova i trupaca.

“Zahvaljući više nego korektnom odnosu većinskog vlasnika mislim da smo poziciju zaposlenih za relativno kratko vreme doveli na dosta korektnu poziciju. U ovih pet meseci prosečna zarada radnika bez posebnih ugovora 104.109 dinara, a sa posebnim ugovormo 109.503 dinara. Za prvih pet meseci ove godine primljen je je 71 radnik, a napustilo je 30 radnika, dakle 40 radnika je više. Sa bezebdnošću je ukupno 1.170 zaposlenih u Valjaonici bakra. Okvirni plan je, gledajući razvoj i investicije i prirpremu kadrova za pojačanu proizvodnju i iskorake, da u valjaonici bude oko 1200 zaposlenih. Najniža cena rada je psolednji put povećana u januaru sa 185 na 195 dinara, a zaposlenima isplaćujemo regres četiri puta godišnje po 16.500 dinara. Ono po čemu smo posebno specifični, društveno odgovorni i društveno odgovorni da isplaćujemo jubilarne nagrade, kao i prethodnih godina. Svi zaposleni će pored regresa ukupno dobiti po 55.000 dinara za praznike, odnosno, za Novu godinuk, Uskrs I neke praznike”, kaže Subotić.

Želja mandžementa Valjaonice bakra Sevojno je da svoj izvoz šire u Australiju i Indoneziju, kao i u Rusiju, u kojoj su nekada bili prisutni.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.