Bajnobaštanin među 200 Ambasadora Pobede

BAJINA BAŠTA – Petar Čolić, profesor istorije u gimnaziji „Josif Pančić“ u Bajinoj Bašti se jedini iz Republike Srbije našao na spisku 200 Ambasadora Pobede iz celog sveta, koji će u Rusiji učestvovati u organizaciji obeležavanja 75. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

petar čolić
Petar Čolić, foto: drina info

„Na konkurs se prijavio veliki broj učesnika iz 28 zemalja sveta. Bilo je potrebno popuniti određeni broj anketa vezanih za Drugi svetski rat i snimiti video intervju na tu temu. Petar Čolić je veoma ozbiljno pristupio konkursu, a intervju je pokazao studiozan pristup temi, shodno njegovoj struci i interesovanju. Smatram da je ovo bilo zasluženo i čestitamo mu od srca na ovom velikom uspehu, jer će predstavljati naš grad i biti jedini predstavnik Republike Srbije u Rusiji“, kaže za Drina Info profesorka ruskog Olgica Filipović.

Međunarodna kofnerencija „Sećanje pobednika“, foto: Drina Info

Pripreme za obeležavanje 75. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu su počele još prošle godine. Od 24. do 27. septembra u Beogradu je održana prva Međunarodna konferencija „Sećanje pobednika“, kojoj su prisustvovali koordinatori pokreta Besmrtni puk iz 55 zemalja sveta, među kojima je bila i profesorka Filipović.

Bajinobaštanski đaci u akcijama Volontera pobede, foto: Drina Info

„Rezolucija je donela konkretne mere ovog nekomercijanog i nepolotičkog pokreta, vezane za očuvanje porodičnog i istorijskog sećanja na žrtve i učesnike Drugog svetskog rata i Velikog otadžbinskog rata. Naši đaci su već učestvovali u nekoliko akcija Volontera pobede, pisali su „Pismo pobede“, profesori istorije su držali predavanja vezana za ovu temu, u planu je bila i akcija „Bašta sećanja“, ali je prekinuta zbog nastanka vredne situacije“, navodi Filipović.

Drina Info

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.