Bajina Bašta u projektu „Opštine sa nula otpada“ (VIDEO)

BAJINA BAŠTA – U Bajinoj Bašti je održan prvi radni sastanak u okviru realizacije EU projekta „Opštine sa nula otpada“ u kom učestvuje ova opština i JKP „12. septembar“.

Na sastanku su se definisale sve aktivnosti na projektu „Opštine sa nula otpada“ na području prekograničnog programa Srbije i Bosne i Hercegovine.

Projekat će povećati javnu svest stanovništva u Srbiji i Bosni i Hercegovini i doprineti poboljšanju društveno-ekonomskog razvoja u prekograničnom području kroz sprovođenje ciljanih i konkretnih akcija za unapređenje sistema upravljanja otpadom.

Sastanak u Bajinoj Bašti
Foto: drina info

Kroz projekat će biti koncipiran program cirkularne ekonomije u šest opština: Bajina Bašta, Vladimirci, Krupanj u Srbiji i Centar Sarajevo, Ilijaš i Visoko u Bosni i Hercegovini. U projekat će biti uključene škole, vrtići, komunalna preduzeća i lokalne zajednice.

Aktivnosti projekta će se realizovati kroz izradu akcionih planova, izradu investiciono-tehničke dokumentacije za koncept „nula otpada“, interaktivne GIS mape divljih deponija, trening programe za predstavnike komunalnih preduzeća i MZ, zajedničku studijsku posetu Mariboru, nabavku i instalaciju opreme za poboljšanje usluga upravljanja otpadom i povećanje recikliranja od kontejnera za suvi otpad, kompostera za mokri otpad za građane, čišćenje odabrane divlje deponije, uvođenje vannastavnog programa u srednju školu i nabavka šredera i injektora za reciklažu za srednju školu.

Projekat je ukupne vrednosti 413.608,44 evra za svih šest opština, a učešće je 15 odsto i realizuje se 24. meseca.

Izvor: Drina.info

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.