Bajina Bašta u fokusu “Informativno-afirmativne mreže Zlatiborskog okruga” (video)

UŽICE – Projekat “Informativno afirmativna mreža Zlatiborskog okruga“ realizuje Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Autor emisije je Biljana Kuzmanović, video produkciju radi Studio ZOOM iz Užica. Emisije iz ovog serijala biće emitovane na programu TV5, svake poslednje srede u mesecu do kraja godine od 20 časova.

Uvodni deo emisije, posvećen je usavršavanju novinara na temu inkluzije. U tu svrhu polovinom septembra Udruženje novinara Srbije i Kancelarija UNICEF-a u Srbiji organizovali su dnodnevni trening za 27 novinara nacionalnih, regionalnih i lokalnih medija na temu „Izoštravanje inkluzivnog objektiva“.

Bavili smo se i temom zapošljavanja osoba sa invaliditetom u Užicu, gde se trenutno 146 osoba sa invalidietom nalazi na evidenciji nezaposlenih od čega su 63 žene. Mladih do 29 godina nezaposlenih je 15%, dok je 47% lica koja su starija od 50 godina života. U udruženju distrofičara Zlatiborskog okruga ocenjuju da je dobro što je donet i od 2010. godine se primenjuje Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Šta su manjkavosti yakona i koliko obrazovna struktura nezaposlenih predstavlja prepreku, pokušali smo da istražimo.

Centralna tema treće iz serijala emisija “Informativno afirmativna mreža Zlatiborskog okruga“ je polžaj osoba sa poteškoćama u razvoju u Bajinoj Bašti. Bili smo u dva izdvojena odeljenja koja od 2005. godine funkcionisu pri redovnoj OŠ Sveti Sava. Iz Bajine Bašte donosimo i priču o projektu Ja imam san, kojim će u ovoj opštini biti rešeni problemi dnevnog boravka lica sa invaliditetom. Projekat je vredan 205 000 evra i u potpunosti je finansiran od EU. Stručna lica će proći sve obuke za rad sa decom i poroodicama, a nadlezni očekuju da će već za dva meseca objekat početi u potpunosti da živi.

U emisiji oživljavamo sećanja Predraga Bakica, predsednika Udruenja distrofišara Zlatiborskog okruga koji je pre 5 godina boravio je u Americi sa grupom od ukupno 10 predstavnika iz Srbije koji se bave socijalnom inkluzijom osoba sa invaliditetom.

Miloš Zarić paraolimpijac iz Užica govorio je za oktobarsko izdanje emisije o utiscima koji su se slegli posle Paraolimpijskih igara u Riju. Rio je iza nas, već gledamo ka Londonu i Svetskom prvenstvu koje nas očekuje u julu naredne godine, poručuje Zarić koji je u Užicu već počeo pripreme za ovo takmičenje.

Naredno izdanje „Informativno-afirmativne mreže Zlatiborskog okruga“ biće emitovano 30. novembra od 20 časova na programu TV5.

You may also like...