Bajina Bašta centar ćirilice (VIDEO)

BAJINA BAŠTA – Svi smo mi ćirilična baština i po tome nas prepoznaju, poruka je sa otvaranja bajinobaštanske manifestacije Ćirilična baština. Posetiocima ovih dana na raspolaganju bogat kulturno-zabavni program poput muzičkih I eduaktivnih radionica, pozorišnih predstava i književnih večeri, a manifestacija traje do 24. maja.

Izložba Ćirifati i koncert gudačkog kvarteta RTSa obeležili su prvi dan Ćirilične baštine u Bajinoj Bašti, a da se u u ovoj varošici čuva ćirilica dokaz su njeni meštani.

„Ćirilicu koristim kad god imam priliku, malo je teže što se tiče elektronskih medija“,

„Ćirilicu uvek koristim“, kažu meštani.

Priznanje Ćirilična darovnica dobio je gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković za izuzetan doprinos očuvanju ćirilice.

„Onu promenu koju sam napravio kao gradonačelnik u prvih nekoliko meseci mandata je bila da sve društvene mreže i sajt prebacimo na ćirilicu“, rekao je gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković.

Narednih dana posetioce očekuje sadržajan kulturno-umetnički program.

„U Sportskom centru imamo zabavni kviz Tražim ćirilicu za srednjoškolce i osnovce, a posle toga u nedelju u 11 časova je stručno vođenje kroz istorijat manastir Rača“, rekao je predsednik Organizacionog odbora Ćirilične baštine Siniša Spasojević.

Iz organizacije kažu da Bajina Bašta ima posebnu obavezu u zaštiti nacionalnog pisma jer je tu postojala čuvena račanska prepisivačka škola pri manastiru Rača u vreme ropstva pod Osmanlijama.

Ćirilična baština se svake godine održava oko 24. maja kada se proslavljavaju Sveti Ćirilo i Metodije i Dan slovenske pismenosti. Novina za Bajinobaštane je Park ćirilice koji će biti otvoren, kako najavljuju iz Opštine, sledeće godine do maja.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.