Bajatović: Neće biti drastičnog poskupljenja gasa

BEOGRAD – Direktor Javnog preduzeća „Srbijagas“ Dušan Bajatović rekao je da neće biti poskupljenja gasa, a ako ga i bude, ono neće biti „epohalno“.

Bajatović je za televiziju Pink, rekao da je Srbija, kada je gas u pitanju, u potpunosti bezbedna.

„Srbija ima ogromne zalihe gasa i najjeftiniju cenu tog energenta u Evropi. Zime su bile dosta blage i neće biti drastičnog poskupljenja gasa. Možda ga ne bude uopšte“, izjavio je Bajatović.

Direktor „Srbijagasa“ najavio je energetsku saradnju naše zemlje sa Mađarskom.

„Suština je da smo se mi dogovorili, pošto moramo da otvaramo tržište, da to uradimo sa kolegama iz Mađarske, jer imamo skladišta. To ne znači da će Srbija gas izgubiti svoju ulogu – naprotiv. Mi ćemo se pojaviti i kao prodavci u Mađarskoj i tamo ćemo osnovati našu firmu, da bismo mogli da radimo u okviru EU“, rekao je Bajatović.

Kako je naveo, svi pravci snabdevanja uskoro će ići u obrnutom pravcu od dosadašnjeg – umesto iz Austrije, ići će od terminala u Grčkoj, preko Bugarske, Srbije i Mađarske ići će za srednju Evropu.

Prema njegovim rečima, to su potpuno novi izvori gasa, novi snabdevači i nova proizvodnja.

Bajatović je najavio i da će ovih dana biti obavljeni razgovori o snabdevanju iz Turske preko Bugraske i to, kako kaže, kratkoročnim kapacitetima.

„Iz pravca Bugarske biće sve više gasa, naročito imajući u vidu da je Azerbejdžan proširio proizvodnju. Imaćemo terminale gde može gas da se isporučuje iz Katara, SAD, Rusije… Ko god nama želi to da da, nama je sve dostupno“, istakao je Bajatović.

Direktor Srbijagasa poručio je javnosti da će biti dovoljno gasa za sve, uključujući i za prozvodnju električne energije.

TANJUG

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.