Bajatović: Imaćemo dovoljno gasa po prihvatljivoj ceni čitave naredne godine

Generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović rekao je da će Srbija imati dovoljno gasa do kraja grejne sezone, po prihvatljivim cenama za građane i industriju i da vlada i „Srbijagas“ već počinju pripreme za narednu grejnu sezonu.

„Srbija je sigurno energetski bezbedna, a pri tome do kraja grejne sezone nećemo potrošiti ni jedan jedini metar kubni iz Bantskog Dvora, gde imamo 286 miliona metara kubnih gasa“, rekao je Bajtović.

Objasnio je da će očekivana dnevna potrošnja u januaru, ako baš bude hladno, biti oko 14 miliona metara kubnih, uz pikove u kojima će se trošiti do 17 miliona kubika.

Gasni generator u Centru za majku i dete
Foto. grad Užice

„Kako se vidi iz prethodne matematike, Srbija ni jednog trenutka neće biti ugrožena po pitanju gasa, ni po količinama u ukupnom zbiru, ni po vršnoj potrošnji i na kraju sezone ostaće nam pun Banatski Dvor“, naglasio je direktor „Srbijagasa“.

Dodao je da se od pomenutih količina, tri miliona kubnih metara gasa dnevno troši na proizvodnju eletrične energije u termoelektranama-toplanama, što omogućava da se smanji uvoz struje.

Bajatović je podsetio da će od 1. januara gas poskupeti 11 procenata i najavio da će u toku 2023. biti još manjih poskupljenja, ali tako da će i građani sa najnižom platom moći da plate grejanje.

Istakao je da je Vlada Srbije u budžetu planirala 800 miliona evra za nabavku gasa za narednu grejnu sezonu 2023/2024. što će, uz kreditna zaduženja koje će „Srbijagas“ uzeti od banaka, biti dovoljno da se nabavi neophodne količine gasa za grejanje i industriju u sezoni od koje svi očekuju da će biti krizna na tržištu gasa.

Tanjug

You may also like...