Autoput Beograd-Sarajevo koštaće 800 miliona evra

BEOGRAD-Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da se procenjuje da će autoput Beograd-Sarajevo koštati oko 800 miliona eura, ali da je prerano govoriti o rokovima kada će biti završen.

Mihajlović je rekla da će se autoput u Srbiji nastaviti na trasu Koridora 11 i ići od Požege, preko Užica, do Kotromana na granici sa BiH.

Ona je dodala da će trasa na teritoriji BiH biti poznata za oko mesec dana, kad bi Veće ministara BiH trebalo da donese odluku.

Mihajlović je navela da će gradnja autoputa Beograd-Sarajevo i rekonstrukcija pruge između dva grada pomoći još boljem povezivanju građana i privrede Srbije i BiH, kao i cijelog regiona.

Prema njenim riječima, postoji problem sa carinama, odnosno postoje dve carine, a treba ih objediniti u jednu da bi se obavljao kargo između dve zemlje.

Ona je za RTS navela da će Srbija i BiH zajedno raditi rekonstrukciju pruge Beograd-Sarajevo, za šta postoji interes obe strane.

Podsetila je da se danas od Beograda do Sarajeva putuje oko pet sati, a dužina trase na kojoj bi bili izvođeni radovi je oko 160 kilometara, od čega je oko 60 kilometara na teritoriji Srbije.

– “Modernizacija pruge mogla bi da bude završena za oko dve godine, ali uporedo s tim radimo i na efikasnijim procedurama na granici kako bi se skratilo vreme putovanja robe železnicom” – rekla je Mihajlović.

Ona kaže da će Srbija i BiH zajedno raditi i na održavanju 11 mostova koji spajaju dve zemlje i da je za sanaciju svih mostova potrebno gotovo sedam miliona evra. Procenjuje se da bi celi posao mogao da bude završen za najviše godinu dana.

(Telegraf.rs/N1)

You may also like...