Atletika u pilot projektu i u užičkim školama

SRBIJA, UŽICE – Atletski savez Srbije, Ministarstvo prosvete i Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta potpisali su danas sporazum na osnovu kojeg se atletika, kao bazični sport, vraća u osnovne škole.

Protokolom, koji su potpisali predsednik ASS Veselin Jevrosimović, ministar prosvete Mladen Šarčević i profesor Milan Stošić, predviđeno je da se od jeseni kroz pilot projekte u Novom Sadu, Subotici, Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Užicu, atletika nađe među izbornim predmetima za školsku decu od prvog do četvrtog razreda.

„Inicijativa je pre dve godine pokrenuta u jednom neformalnom razgovoru sa ministrom Šarčevićem, da vratimo bazični sport u škole i da krenemo od atletike. Ovo je veliki dan za atletiku, zadatak je da se obuči nastavni kadar, 600 profesora, do dvoranskog Svetskog prvenstva 2022. godine u Beogradu“, izjavio je Jevrosimović.

foto: Tanjug

Ministar Šarčević istakao je da je ovo jedan od načina razvoja sporta među školskom decom, a sve kao deo Strategije razvoja obrazovanja do 2030. godine.

„Deca će imati mogućnost da se bave sportom, da budu zdravija, a atletika kao bazični sport zaslužuje da bude deo ovog programa. Cilj je da dizajniramo sportska dvorišta, da imamo zaletišta, staze, deo za bacanje kugle. Sličnu saradnju imamo i sa nekim drugim savezima. Uređene zemlje se ovim bave na temeljan način, a Srbija to sada počinje, sve uz podršku Olimpijskog komiteta Srbije“, rekao die Šarčević.

Profesor Stošić se zahvalio ministru Šarčeviću što je fizičko vaspitanje prepoznato kao jedan od nosilaca obrazovanja.

„Stvorili su se uslovi i idemo ka velikom cilju do prvenstva sveta 2022, za dalji razvoj i zdravlje dece“, poručio je Stošić.

Tanjug

You may also like...